Lördagskåseri...

Välkommen hem

Harold från Emmaljunga var en god historieberättare. Jag ska här återge en berättelse så som jag kommer ihåg den. 
Harold hade självklart exakta uppgifter på namn, tidpunkt och plats, detaljer som jag har förträngt.

Berättelsen handlar om två barn-och ungdomskamrater som växte upp i Emmaljungatrakten i början av 1900-talet. Som de flesta andra var de lantarbetare. Den ene emigrerade till Amerika, den andre, som vi kan kalla August stannade kvar hemma. Kontakten mellan de två upp­ hörde.

Efter ett tjugotal år läste den hemmavarande i lokalpressen att hans ungdomskamrat kom­mit hem på besök. Han hade stoltserat med bild framför sin automobil. August tyckte att det skulle vara roligt att träffa barn­domskamraten och tog sig in till byn. Han fick syn på kamraten som just var på väg in i sin bil för att backa ut på vägen.

August var inte van vid bilar, så när han försökte påkalla upp­märksamhet kom han för nära och blev påbackad. Svenskame­ rikanen hade inte upptäckt sin gamle kamrat, men han märkte att han backade på någonting. Han stannade bilen och gick ut för att undersöka vad som varit i vägen.
Under bilen låg August som han trots alla år kände igen. August verkade inte skadad så det första han sa var ”E de du August, vad gör du här?”

Denne, som i sin vardag tyglade helt andra hästkrafter, hade hamnat i obehaglig närhet av ena bakhjulet·. Hans första ord till ungdomskamraten blev: "Rygga ente för djävelen”.

Fotnot: ”Rygga” var det kommando som användes för att få en arbetshäst att backa.

 

Top