Lördagskåseri...

Emmaljunga = djurriket.

Kanske är det närheten till Småland som gör att vi här i Emmaljunga är både djur och fågelskådare. Ja, här bor även en mycket skicklig fågelfotograf, inte att förväxla med Vittsjös egen.

Det finns naturligtvis även en fara med delar av dessa vilda djur ur trafiksynpunkt, då väg 117 går rakt igenom och bitvis är mycket utsatt. Men för oss boende känns alla djuren spännande och glädjande.

Härom morgonen passerade ett lodjur vid vårt hus och vi börjar förstå varför kattbeståndet minskat här.

Vi är begåvade med två stora ekar på tomten som lämnar enormt många ollon varje höst. Mycket hamnade under snön i december, men det gav inte rådjuren några problem. De gick till botten och fann vad de sökte.

För några år sedan under en av våra cykelturer uppåt skogen fick vi se både en älg och en hel familj med vildsvin! Dock tycker vi att vildsvinen minskat i antal, för våra trädgårdars bästa.

Nu har det ju gått rätt många år sen jag stod vid fönstret och ropade till Kristina "det kommer en stor hund på vägen”, hunden visade sig vara vargen som senare sköts sydöst över.

Rävar och ekorrar finns av och till. Ekorrar har kamperat tillsammans med fåglarna vid matplatserna, men just nu är det flest skatorna som är hungriga!

För oss är det en ynnest att få bo med alla djuren inpå knuten!

 

Top