Lördagskåseri...

Politisk styrning...

Barnvagnsförsäljaren och ori­ enteringsreportern Harold Persson från Emmaljunga var eh mångsidig person. Han skrev ori­enteringsreportagei flera decen­nier och var alltid positiv i sina omdömen. Var det alltför stora skönhetsfläckar på arrange­ manget brukade han avsluta med: "Kaffet i marketenteriet smakade bra". De som var initie­ rade visste då att tävlingen nog inte varit helt perfekt.

Harold var kvicktänkt och slagfärdig vilket följande historia kan belysa.

Det var Nordiskt Mästerskap i orientering på Själland i början av 1970-talet. På plats fanns som vanligt Harold. Där fanns även Arbetets legendariske cykel-, brottnings- och orienterings­ journalist "Bess" Svensson samt Bertil "Obon" Nilsson som då var kolumnist på Aftonbladet. Efter övernattning och frukost på pre­ sshögkvarteret skulle de lotsas ut till tävlingsplatsen av en press­ värd som till vardags var idrotts­ skribent på en liberal Köpen­hamnstidning. Harold svarade för transporten med sin svarta Volvo Amazon. "Bess" i sedvanlig utstyrsel - keps, rock med parti­ nålen på rockslaget, grova skor och cigarren i mungipan --luk­tade trots den tidiga timman redan "gott". Han satte sig i bak­ sätet tillsammans med "Obon" som var iklädd -en klubbjacka med texten Aftonbladet i stora bokstäver. I framsätet satt Harold och vägvisaren.

De båda herrarna i baksätet diskuterade ett aktuellt danskt politiskt problem. De hade i grunden samma uppfattning men hittade ständigt nya infalls­ vinklar och argument. Vännen Bertil är ju inte precis lågmäld, så för att komma till tals fick "Bess" ta cigarren ur munnen och höja rösten rejält när han med- sin basröst kom med syn­ punkter. Samtalstonen i baksätet var med andra ord hög.

Harold som märkte att press­ värden upprepade gånger sne­glade bakåt kände sig manad att komma med ett inlägg: "Du blir väl helt förskräckt över det här", -sa han och tog ett stadigare tag i ratten, "men du kan vara helt lugn för det är borgerligt styre".

 

Top