MovieMix

Pusselbitarna måste passa

Den gamla industrilokalen inrymmer många funktioner. Jimmy knackar på dörr efter dörr och vi får titta in hos aktörerna under dessa sista skälvande minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Här är först danslokalen, säger Jimmy. Det är luftigt och ljust med många speglar, som synes. Dansen är viktig och Jonna Johansson, vår danspedagog, kräver mycket av oss. Hon har dessutom skrivit manus till MovieMix, för övrigt hennes första här på skolan.

Jimmy knackar på dörren till kostymateljén där vi hittar tre tjejer som diskuterar sina kostymer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vi får själva sy många av kläderna, andra syr vi in eller ut för att passa i storlek och några behöver kanske kompletteras med någonting, berättar Jimmy. Vi har en filmscen från Bollywood som behöver färgstarka kostymer och sen har vi James Bond-inslag med strikta svarta kläder. I en tredje scen är alla helt vitklädda. Vi kan naturligtvis också hitta helt färdiga kläder och accessoarer i garderoberna här.

Tjejerna berättar att de har massor av klädbyten och att det måste gå fort att byta, vilket kräver smarta konstruktioner.

Bakom nästa dörr pågår mixning av ljudeffekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jörgen Stridh är vår mentor i ljud- och studioteknik. På scenen finns en liveorkester, fortsätter Jimmy. Man kan faktiskt påstå att den finns under den bakre delen av scengolvet. Trots att de är knappt en handfull till antalet så kan de låta som en 20.mannaorkester. Jag tycker det är väldigt utvecklande att vara på scenen till levande musik men andra ljudeffekter behövs också.

Lite längre bort hör vi hur skolans sångpedagog, Malin Fredriksson, ger goda råd till några av eleverna.

– Ni måste ge allt ni har, säger hon. Det gäller också att vara helt fokuserade och visa att det är det roligaste ni vet, uppmanar Malin.

– Ja alla bitarna skall vara klara ikväll när vi har genrepet, säger Jimmy. Men det ser vi fram emot.

Lunch med några elever

Ann Johansson som svarar för ”RUT”-tjänsterna öppnar serveringen och bjuder på en kopp te med en jättelik blåbärsmuffins när jag sätter mig ner hos några elever som ivrigt diskuterar vad de gjort under förmiddagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christopher Cederholm från Ronneby berättar att föräldrarnas musikintresse har gett honom inspiration att börja på skolan.

– Det känns som jag är uppvuxen med musiken, säger han. Hoppas att jag kan få vara med i en musikal framöver.

– Det tror jag att du får Christopher, säger Ellen-Maria som sitter mitt emot honom. Du är både snygg och jättegrym.

Sandra Gidlöf från Leksand sökte redan för två år sedan till skolan men klarade inte audition då. Nu är hon här och stortrivs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonna Johansson har synpunkter på koreografin.

– Det var en gymnasielärare i Dalarna som berättade om hur bra skolan i Bjärnum är och jag kan bara bekräfta detta. Vi har proffsiga lärare. Jonna är grym. Hon är hård men rättvis och drar fram det bästa ur oss oavsett vilka förkunskaper vi har. Hon ser individerna. Min dröm är att bli en duktig musikalartist som kanske till och med står på en internationell scen.

– Ja, du sjunger helt fantastiskt och kan verkligen hålla tonen, berömmer Johanna Hinz från Växjö.

Jag sjöng innan jag kunde prata, säger Johanna. Därför skulle jag bara komma till Bjärnum så fort gymnasietiden var slut.

– Du kommer nog alltid att syssla med musik, menar Christopher.

Josefine Holmqvist från Kristianstad förberedde sig på musikteaterlinjen i Markaryd förra året.

– Jag har utvecklats på många sätt här, mest i teater och dans men även som person. Utbildningen är suverän och jag hoppas få kliva upp på en scen i t.ex. London någon gång.

Möte med Ginger Rodgers

Ellen-Maria Broman från Lammhult har bland annat rollen som Ginger Rogers då hon möter en tjej från nutid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Tiden här är mycket utvecklande. Vi får sy egna kläder, vi får se verktygen till en hel produktion och så har jag utvecklat dansen, främst jazzdansen men också en hel del modern dans. Ni tycker kanske jag är tråkig men jag tror inte jag orkar ha detta som ett heltidsjobb. Man behöver ju en säker inkomstkälla. Däremot tror jag att det kan bli en härlig hobby.

Beatrice Lindskog-Hultkvist, Växjö, tror också att det kan vara bra med en parallell karriär.

– Vi är inte ute efter pengar. Vi brinner för detta, säger Beatrice övertygande.

Bakom kulisserna

Jag möter Jonna Johansson som själv var elev på skolan för 10 år sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– För nästan 5 år sen fick jag jobb som danspedagog här. Jag brinner för skolans höstshower så det var kul att få skriva mitt första manus till just MovieMix. Det är ingen egentlig handling utan produktionen bygger på ett antal medleyn vilka knyts ihop av repliker. Musiken kommer från filmerna men en del är omskrivet och anpassat för just den här produktionen. Men alla på skolan är delaktiga i produktionen. Vi tycker det är viktigt att de förstår hur viktiga alla funktionerna är för varandra. Här får de en helhetsbild och de måste anpassa sig till detta. Men de har också möjlighet att påverka.

Plats på scen för tagning

Klockan 13:00 är alla klara för sista repetitionerna inför genrepet men allt går inte enligt regi så det blir många omtagningar. Hur skall det sluta?

Föreställningar fredag och lördag klockan 19.00 och söndagar klockan 15.00.

Boka biljetter via 0451-21628 vardagar mellan 09.00 och 16.00.

 

-


 

Top