Klockgentian

VITTSJÖ. Klockgentian blommar nu, och liknar just en klocka. Men klockväxter har ju blad som är strödda utmed stjälken. Gentianor har blad som sitter motsatta, dvs två blad finns mitt för varandra på stjälken.

Klockgentiana heter också Gentiana pneumonanthe. Gentiana visar att den tillhör släktet gentianor, pneumon betyder lunga och anthe blomma. Särskilt när blomman bara är nästan utslagen ser den lite påslik ut. Namnsättaren tyckte sig väl se likheten med en lunga. Möjligen är namnet en kvarleva från signaturläran, då den använts mot lunginflammation. Linné (Stenbrohult) kallade växten för höstklockor, medan Fries (Femsjö) använde beteckningarna hållört eller dombjällor för klockgentiana.

Kärt barn brukar ju som bekant ha många namn. I Göinge har växten ytterligare ett namn, ”Vittsjö sockenblomma” (Claes Ruderstam). Blomman är bedårande vacker med sin djupt himmelsblå färg. På insidan av kalkbladen finns en stor mängd pyttesmå gröna prickar med ljus kant.

I vittsjötrakten är klockgentianan funnen främst på sjöstränderna. Den har tidigare uppträtt på åtminstone ett 15-tal lokaler i Vittsjö socken. Under 2000-talet verkar blomman vara försvunnen på flertalet av de platserna. Häromdagen besöktes fyra av klockgentianans fem säkert kända vittsjölokaler under senare år. Den blommade på tre av dem.

Även nationellt är den vackra blomman starkt hotad på grund av upphörande bete och slåtter, torrläggning och beskogning av mader, samt av igenväxning, framför allt av pors och blåtåtel. Vi behöver veta mer om hur mycket vi egentligen har kvar av Vittsjö sockenblomma, för att möjligen kunna rädda den till eftervärlden. Så du, som vandrar på de gamla, fina stigarna längs vittsjöarnas stränder: Håll utkik! Just nu och några veckor framöver blommar klockgentianan, och då är den lättast att hitta.
Rapportera gärna fynd till mig, 070-6640226, och också om platser där du tidigare sett växten, men där den nu inte finns kvar.

 

Top