Hjärtstartare på plats i Bygdegården i Verum
VERUM. SPF:s ordförande i Verum Jan Jönsson tyckte att det borde finnas en hjärtstartare i Verums Bygdegård. Kontakt togs med Snapphanebygdens sparbank i Bjärnum och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad som båda var villiga att sponsra detta projekt.
Jan Jönsson Verums SPF och Jörgen Borgström Snapphanebygdens sparbank med hjärtstartaren.
Jan jönsson med sponsorskylten målad av Eivor von Hausswolff Juhlin
Denna inhandlades genom Mattias Wittgren från Bjärnum som tidigare varit ambulanssjukvårdare i många år, men som nu ägnar sig åt att besöka företag och föreningar och bl.a. undervisa i hjärt och lungräddning. Ett sådant föredrag tyckte Jan det vore lämpligt att ha i samband med köpet av hjärtstartaren. De fem föreningarna i byn, Verums GoIF, Bygdegårdsföreningen, Verums SPF, Byalaget och Verums Fritidsgrupp tyckte alla det var ett bra förslag, så gemensamt lovade de sponsra detta föredrag.
Mattias Wittgren håller föredrag och informerar.
Det kom 25 deltagare tisdagen den 23/8 kl. 18 då Mattias Wittgren kom för att hålla denna undervisning. Att det var en sjuksköterska med stor kunskap och som varit med om mycket gick inte att ta miste på. Började med att berätta hur och varför någon kan drabbas av epilepsi, samt hur man skall bete sig när man vill hjälpa till när någon drabbas av ett anfall.
En av de yngre deltagarna denna kväll Jörgen Borgström VD Snapphanebygdens sparbank anmälde sig direkt när Mattias behövde någon frivillig som han kunde visa på hur man bl.a. skall göra när man skall lägga någon i framstupa sidoläge och kolla fria luftvägar.
Innan deltagarna skulle prova visade Mattias hur man gör.
Innan kvällens deltagare fick prova på att göra övningar med de fem övningshjärtstartarna och dockorna som han hade med sig, poängterade han hur man skall agera och hur viktig tiden är när någon drabbas av hjärtstillestånd. 70% kan räddas om hjälpen kommer igång inom tre minuter. Han poängterade även hur viktigt det är att ladda ner appen SOS 112 i mobilen, när man larmar kan de se var man befinner sig.
En grupp deltagare övar med hjärtstartare och docka.
Efter att deltagarna fått testa med dockorna och hjärtstartarna, tog han upp hur man beter sig och agerar när någon sätter i halsen, innan han avslutade med att berätta hur man skall bete sig mot barn och vuxna vid drunkningstillbud. Berättade även hur han sett exempel på när vissa föräldrar helt ägnar sig åt mobilen när barnen busleker i vattnet, har ingen uppsikt eller koll på dessa barn, det är vid sådana tillfällen som olyckor händer.
Mattias tackades med applåder för en mycket lärorik och trevlig afton. Så nu finns det en hjärtstartare i hallen i Bygdegården här i Verum men som både Mattias och Jan poängterade, detta är en trygghet men vi hoppas att den aldrig behöver komma till användning.