Ukrainaflyktingar firar nationaldagen

HÄSSLEHOLM. Under lördagen fylldes lokalen som tidigare inrymt Ny Fiket i Hässleholms Kulturhus av vuxna och barn, svenskar och ukrainare samlades för att fira Ukrainas nationaldag.

Lokalen i Kulturhuset var fylld med både vuxna och barn vid nationaldagsfirandet.

Den 24:e augusti firas nationaldagen till minne av landets självständighetsförklaring från det Sovjetiska väldet 1991. Detta är en helgdag i Ukraina men i Sverige är det en vanlig arbetsdag. På grund av detta hade firandet fått flytta till lördagen den 27.e.

Alexander Bashyn hälsar välkommen och berättar om sitt hemland.

Alexander Bashyn hälsade de närvarande välkomna och berättade lite om landet Ukraina, både på engelska och ukrainska. Alexander har fungerat som den sammanhållande länken för ukrainare i Hässleholms området sedan han kom till Sverige. Kaféet har fungerat som en samlingsplats för de ca 400 ukrainare som finns runt om i Hässleholm.

Taisiya Aloxhina berättar om hur kommunerna hanterar flyktingarna.

I samtal med svenskar som engagerat sig i flyktingarnas situation, var samstämmigheten stor att kommunerna inte varit till någon större hjälp. Allt har vilat på ideella personer och föreningar. Taisiya Aloxhina berättar hur hon blivit hänvisad till en sunkig lägenhet i Perstorp. Efter att hon, med hjälp från både svenskar och landsmän fixat till lägenheten fick hon beskedet att hon måste flytta till Klippan. Hur boendet ser ut där vet hon inte men hoppas hon inte skall behöva renovera en lägenhet till.
Att kulturen är viktig för dessa människor visades med all önskvärd tydlighet då både ungdomar och vuxna visade upp vad de lärt sig från hemlandet till den församlade skaran.

Svitlana sjunger till pappa Kyrils pianospel.

Svitlana Herold sjöng en ukrainsk folksång till ackompanjemang av fadern Kiryl. Kyril fortsatte sedan att underhålla på piano med allt från klassiska storverk till välkända ABBA-låtar. Sofiya Girenko spelade folkmusik på det mycket speciella stränginstrumentet, bandura.

Sofiya med sin bandura. Här kan man tala om att ha många strängar på sin lyra

Hela framträdandet avslutades med att folket ombads resa sig och den ukrainska nationalsången spelades. Det måste kännas som ödets ironi då denna nationaldag till minne att man blivit fri från Sovjet, måste firas långt hemifrån på grund av att Ryssland startat krig mot Ukraina.

 

 

Top