Familjeträff vid Hembygsstugan  i Emmaljunga

EMMALJUNGA. Vädrets makter stod oss bi denna lördag eftermiddag när Wittsjö hembygdsförening och Karin Persson bjudit in oss till familjeträff vid Pallas stuga i Emmaljunga.

Karin hälsar 22 personer  välkomna och flaggan är i topp.

Gammaldags färdmedel

Pallas stuga med anor från 1700-talet flyttades till nuvarande plats från Spångabäcken år 1861. Då var det en ryggåsstuga med blyinfattade fönster. 
Historia i korthet: När en ungdom konfirmerats var det dags att börja arbeta som piga eller dräng. Som så många andra pigor blev också Johanna Persdotter med barn och födde en son, Per. Per var duktig i skolan och blev skomakare. Han gifte sig med Pernilla och de fick många barn. Flera av barnen var duktiga snickare, och en av dem drev en möbelfabrik i Emmaljunga. 

Per och Pernilla bodde i Pallas stuga på gamla dar. När Pers hustru Pernilla dog, träffade han Pernilla nr 2, som kallades ”Palla”, därav namnet på stugan. 1925 dog Per, men Pernilla bodde kvar till 1945. 1952 godkände Kulturen i Lund att huset gjordes om och blev pojkscouternas hemviste.
1977 tog Vittsjö hembygdsförening över ansvaret för stugan, och är så än i dag

En trevlig tipspromenad med frågor med anknytning till bygden genomfördes och efter det medhavda kaffet blev det prisutdelning, lotteri och lekar för både barn och vuxna!


Eftermiddagen avslutades inomhus, där Nilla (Karins barnbarn) sjöng och spelade för oss. Nilla spelar och sjunger.

 

Top