Riksförbundet HjärtLung Hässleholm bjuder in till informationskvällar

VITTSJÖ. Ja så fanns det att läsa på de affischer som satts upp på olika ställe i byn och den 14 september var det Vittsjö som stod på tur, Träffpunkt Lindens lokaler var bokat för ändamålet.

På affischen stod det att Agneta Petersson skulle komma och informera men det kom ytterligare två personer med denna kväll, Marie Wilhelmsson sjuksköterska inom omsorgsförvaltningen samt Stina Lindén anhörigstrateg, dessa båda med Hässleholms kommun som arbetsgivare.

fr vä Agneta , Stina och Marie

Agneta var den som först tog till orda, hon är ordförande i Riksförbundet HjärtLung i Hässleholm. Detta riksförbund finns i 20 län och har 150 lokala förbund i Sverige från Trelleborg i söder till Kalix i norr. 1939 startade Riksförbundet och från början var man enbart inriktad på lungsjukdomar då lungsjukdomen TBC drabbade många väldigt hårt. Framförallt slog sjukdomen till mot de som hade det svårast i samhället, och där förbundet kunde hjälpa till där delades matkuponger ut så att de drabbade familjerna kunde få mat på bordet.
Förbundet drev även igenom det som kallas 20% regeln och det innebar att hyran som skulle betalas inte fick överstiga 20 % av lönen. På så sätt fanns det möjlighet att flytta till drägligare bostäder. 
1961 bildades Riksförbundet HjärtLung och under årens lopp har man startat upp och bedriver fortfarande olika sorters cirklar där man tar upp sådant som stress, kost, hjärta, lungor, golvgympa, sittgympa, vattengympa. 

Som medlem i förbundet får man sex gånger om året tidningen Status där man kan läsa det mesta som handlar om hjärta och lungor samt en del annat smått och gott. Vi som ville fick ta med oss hem ett litet hjärta för att kunna träna händer och fingrar.

Träningshjärta

Därefter var det Marie tur att presentera sig, hon är sjuksköterska inom omsorgsförvaltningen och hon gör bland annat hembesök hos alla boende i kommunen som är mellan 77 – 81 år och som inte har någon form av hemtjänst. Hon ringer alltid innan och bokar in besök om man så önskar.
Det man då gör är att se hur hemmet ser ut, hur man undviker olyckor i hemmet, vad man själv kan göra för att bibehålla sin hälsa , mat, dryck, mediciner, tar tum-EKG och detta avläses på hjärtkliniken i Hässleholm och om ytterligare undersökning krävs så görs i så fall ytterligare en kontroll på hjärtkliniken. Tre mål mat om dagen samt mellanmål ska man se till att få i sig och då det är viktigt att bibehålla sin muskelmassa så ska nattfastan inte överstiga 11 timmar.
Man pratar även om vilken form av vardagsmotion som är bra, styrka, balans, vilka alkohol och tobaksvanor man har. Hon tipsar om Träffpunkterna som finns på orten eller i dess närhet. Det hinner avhandlas en hel del under dessa besök som tar 1,5 till 2,5 timme i anspråk. På grund av pandemin så ligger hon just nu lite efter i sina besök men tänker sig komma i fatt det hela så småningom.

Hon talade även om att det finns Fixartjänst inom kommunen för personer över 76 år.
Fixartjänsten hjälper till med enklare sysslor såsom:
- sätta upp lampor och tavlor - byta glödlampor och säkringar
- byta gardiner
- fästa upp sladdar
- kontrollera och montera brandvarnare - pumpa rullstolsdäck
- hämta saker från vind och källare - sätta upp och ta ner stege vid sotarbesök
- smörja och justera lås.

Kontakt tas med kontaktcenter på telefon 0451- 26 70 00, du lämnar dina uppgifter. Vaktmästare ringer sedan upp och avtalar tid.

Sist ut på plan var Stina som informerade om vikten av stöd till personer som vårdar anhöriga.

För dessa personer är det viktigt att få en avlastning som fungerar så att man verkligen själv får den vila och återhämtning som behövs för att kunna orka med. Ett exemplar av boken - Stöd till anhöriga – utbildning för personal finns nu på Träffpunkt Linden för den som vill ta del av densamma.

Där finns även en liten folder – Du som stödjer någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp.

Om du har tillgång till e-post kan du prenumerera på – enbraplats.se/news (bild enbraplats.se)

Nästa nummer av Anhöringen kommer nu i slutet av september. Nästa informationsträff blir den 3 november kl 14-16 på Träffpunkt Linden och då ska det handla om Balansera Mera och efteråt bjuds det på en liten fika.

 

Top