Jessica Abbott drog storpublik

BJÄRNUM. Bjärnums båda pensionärsföreningar, SPF Trivsam och PRO, anordnade en föreläsning med Jessica Abbott i ämnet ”Hur påverkar generna ditt liv. Jessica är lektor i biologi på Lunds universitet och en av experterna i TV programmet ”Fråga Lund”.

Den stora församlingen på 70 personer fick en grundkurs i genetik när Jessica Abbott gästade Bjärnums Bygdegård. DNA och ärftlighet gicks också igenom och dessutom skillnaden mellan kvinna och man. Flera från publiken tog tillfället i akt att ställa frågor direkt till Jessica.

Jessica berättade att mycket forskning pågår om genmodifiering, både när det gäller livsmedel och läkemedel. Genom att använda olika DNA kan stora skillnader göras inom medicin. Forskning pågår om, att till exempel odla bananer med vaccin. I områden där det är svårt att hålla vaccinet kylt är detta livsavgörande.

När det gäller skillnaden mellan kvinnor och män finns det inte några större bevis på den genetiska skillnaden. Arv påverkar mer än vi kanske tänker på. Träffar vi vuxna på ett nyfött barn så pratar vi med pojkar och flickor på olika sätt. Enligt Jessica gullar vi med flickor på ett mjukare sätt än om vi gullar med pojkar. När det gäller skillnaden mellan män och kvinnor finns det en skillnad när det gäller att kunna bedöma ett roterat 3D objekt. Denna förmåga var bättre hos män. Dock menade Jessica att denna skillnad var väldigt liten.

Den stora församlingen kände sig säkert en smula mer kunniga i detta svåra ämne efter Jessicas föreläsning och hade ganska mycket att parata om där kaffe och kakan skulle avnjutas.

 

Top