Härs o tvärs i östra småland

SMÅLAND. Vi kom att hyra en stuga ett par nätter i Berga utanför Högsby i Småland.

Inte på något vis i Carl von Linnés fotspår, utan för att säga adjö till sommaren som varit på både på gott och ont. Resan till Emmaboda, vår första ort i detta stora rike som heter Småland, gick över välkända vägar och förde oss väg 28 till Kosta där vi strax utanför fann en mindre genväg via Älghult och Grönskåra. En väg fylld av krökar men som så småningom ledde fram till Högsby. 
Dit vi kom klockan 15 och fick erfara att det enda matstället just stängt för dagen.

Som tur var så fanns mycket gott i vår matsäck, så efter en knapp halvtimme var vi både framme vid stugan och allsköns mat stod på bordet. Vi var hungriga så vi njöt verkligen medan ögonen vandrade runt i det hus som skulle bli vårt ett par dagar. Gissa om sömnen infann sig strax efter att bilen tömts och vägdammet tvättats bort.

Vi vaknade till lördag och visshet om att Målillas ”bakluckeloppis”, som normalt är en av de större, skulle avsluta säsongen just idag.

Bakluckeloppis i Målilla

Inget hindrade oss, vi var där redan vid niotiden och blev glada för de 50-60 bilar som bjöd ut sina varor till försäljning. Men det var ändå en minoritet mot de 2-300 fordon som sommartid tog torg och fotbollsplan i besittning.

Vi fick massor av överraskningar under vår resa, hungern gjorde sig påmind, vi sökte efter Målilla hotell som dock slutat servera mat till andra än hotellets gäster.

Då fick vi se att grannhuset, en gammal diversehandel, höll på att utrymmas med total utförsäljning! Det blev ett paradis för oss nyfikna.
Där fick vi tips om ett matställe utanför som var öppet. Sällan har väl potatisvåfflor med räkfyllning smakat bättre.

Potatisvåfflor

Vi åkte på vägar som nog kunnat tävla med många i krokighet! Med tur och frågvishet nådde vi platser som bara funnits utanför vår fantasi.

Sista kvällen i stugan gick nog lite i trygghetens tecken. Åter en morgon med hopp om ytterligare upplevelser. Vi mötte bland annat Anders Norlin på Fägerstad Norregård i Furuby som kallade sig VD (vice dräng) på visitkortet. Bland massor av fynd bjöd han på kaffe, kakor och trevligt småprat. Ett möte med en social man mitt ute i ”buschen”.

Efter dagar av sol, glädje och historier i Småland åt vi årets sista middag i Tingsryd. Restaurangen stängdes sedan för säsongen och vi for hem till Emmaljunga!

 

Top