En torsdag i Församlingshemmet

VITTSJÖ. Som traditionen bjuder blev det sopplunch i Församlingshemmet sista torsdagen i september.

Ett tydligt budskap på servetten

Denna gången hade Sven och Eva Andreasson gjort en jättegod pumpasoppa och till denna serverades det pumpabröd.

Kocken Sven Andreasson

Det var många av oss som gick fram till Eva och Sven för att få sig en andra portion

Eva och Sven i serveringstagen

När vi så var mätta och belåtna var det dags för dagens berättare Ingvar Olsson att träda fram till mikrofonen och berätta för oss om en resa från Olastorp till Hågnarp.

Ingvar Olsson

Han berättade att på denna vägen år 1875 kom en man gående, rak i ryggen och finklädd var han denne man Åke Bengtsson. Han var på väg till änkan Johanna, han skulle fria till henne. När han så knackar på dörren hos Johanna så är det nån annan som öppnar. När han ser vem detta är går han hem igen, det blev inget äktenskap vare sig med Johanna eller någon annan.

Vad var det då som hade hänt? Vi får gå lite tillbaka i historien för att ta reda på detta. Det var som så att Johanna hade fattat tycke för drängen Paul Eliasson, Det blev giftermål, tre pojkar föddes. Paret drev sitt lilla jordbruk och Paul jobbade även för andra. Det var mycket knapert och fattigt. Men trots det så byggdes det en tillbyggnad på huset och där hade man en handelsbod.

I slutet av 1860 talet ville Paul pröva lyckan i USA, han reste dit med sin lillebror och i början kom breven rätt så ofta till Johanna som var kvar i Sverige med pojkarna och fortsatte med handelsboden. Åren går och breven kommer allt mer sällan för att till sist upphöra. När det så hade gått sju år fick Johanna med hjälp av Åke Bengtsson sitt äktenskap med Paul annullerat då han med största sannolikhet hade avlidit där borta i Staterna.

Vad hände då med Paul? Jo han fick bland annat jobb som bartender på en saloon i Nebraska och i saloonens närhet var en del indianer bosatta. Det gick dåligt för Paul att tjäna ihop någon förmögenhet men han fick en idé om att ta med tre av indianerna till England och turnera, för där var det säkert ingen som sett någon levande indian, än mindre tre stycken. Dessa tre hette Röda Räven, Vita Räven och Vita Örnen. Turnerandet förde dom så småningom till Sverige och där avslutades det hela när Vita Räven avled i sviterna av TBC.

Paul var i valet och kvalet om han skulle våga sig hem till Hågnarp igen, det hade ju trots allt gått många år sedan han hörde av sig till Johanna. Men han tog mod till sig och en vacker dag knackade han på dörren. Vad skulle nu Johanna ta sig till? Där står nu Paul livs levande och hon är i begrepp att gifta sig med Åke. Som ni säkert förstår så var det Paul som öppnade dörren den där dagen när Åke kom. Det blev till sist som så att Johanna gifte om sig med Paul och i detta deras andra äktenskap föddes ytterligare två barn.

 

Top