Vandrarhemmet i Höjalen bjuder på friluftsliv och historia

VITTSJÖ. Höjalens vandrarhem väst om Vittsjö har det mesta en besökare kan tänka sig. Det finns många bäddar för den som vill övernatta inpå naturen. En annan fördel är närheten till sjö med brygga samt badmöjligheter intill en skog av bok. Höjalen är en gammal bygd med herrgård som vandrarhem samt en nergrävd kittel med silver! Sägs det? En kort tid fanns det också vårdanstalt för psykiskt drabbade.

Maria Magnusson tar emot gäster till vandrarhemmet.

Vandrarhemmet slog upp sina portar i mitten av 1990-talet med Hans och Ann Christin Magnusson som driftschef. Dottern i familjen, Maria tog över verksamheten 2017 efter flera examina på universitet. Nu driver hon vandrarhemmet i egen regi utan fast anställda men har god nytta och kunskap att sköta en del elektroniskt med fjärrstyrning. Ett par knapptryck sen är det ordnat.

Vandrarhemmets herrgård välkomnar besökare till varierande natur.

För vandrare, fast de flesta kommer bilburna finns egen spis för tillagning av önskad föda och skulle tiden medge så flera bokhyllor med läsvärd litteratur. Ett 60-tal bäddar, enkelsäng eller dubbelbäddar väntar i de 21 rummen. Under sommartid kommer det en mängd ungdomar som skall vistas på läger och dessa erbjuds full sysselsättning. I huvudbyggnaden finns stort sällskapsrum med öppen spis och 70-talet sittplatser. Här förekommer skilda samlingar som kalas, bröllop och andra samlingar där föreningar har bra utrymme.

Samlingssalen bjuder in med öppen spis under viss årstid.

Området kring vandrarhemmet omfattar sex hektar med skog, åker, äng samt sjö. Därmed erbjuds gäster det mesta som kan önskas inom friluftsliv. Flera större byggnader finns från den tiden då herrgården bedrev storskaligt lantbruk men dessa används numera som förråd. Beroende på logiplats kan besökare väckas av galande tupp från hönsgården där det även produceras ägg.

Höjalen är av hävd en historisk plats. Trots flera insatser har utförts att söka kitteln med silver har misslyckats så kitteln lär finas kvar på ägorna? På ägorna har det under krigstiden funnits kolugnar för framställning av bränsle till gengasdriva fordon. Ett på den tiden modernt sågverk har funnits på gården. Flera stora mossar finns på markerna och under andra världskrigets kristid bröts det många billaster bränntorv på mossarna. Under storhetstiden anlades även drygt två meter hög vall i Höjalasjön och flera hektar sjöbotten är nu åkermark. På de gamla markera störtade ett Engelsk bombplan 28 augusti 1944 där sju besättningsmän omkom. Platsen är väl utmärkt med delar av propeller från det fyrmotoriga bombplanet.

 

Top