Så fantastisk föreläsning om Sixten Sparre

VITTSJÖ. Föreläsare på Vittsjö Bibliotek var Kathinka Lindhe, barnbarnsbarn till Sixten Sparre.

Men, så få besökare. Alla som inte var där gick miste om en berättarkväll på hög nivå.

Kaffe och hembakade kakor.

Kathinka framförde med inlevelse den sanna historien om Sixten, hennes farmors far. 

En historia som inte alls stämmer med bilden av Sixten Sparre. Han som kom från en högre- ståndsfamilj som var helt utan pengar.

Sixten gjorde som sin far gifte sig rikt. Hustruns pengar förbrukades snabbt med ett liv i lyx och när pengarna var slut fanns bara en massa skulder kvar.
Stor förtvivlan. Men då läste han om en prins i Österrike som begått självmord med en ung kvinna. Tanken växte då hos greve Sparre att det var lösningen på hans problem också.

Cirkus prinsessan Elvira Madigan hade förblindat Sixten och han uppvaktade henne med brev under en tid. Elvira var trött på cirkus livet och ville bara där ifrån. Så hon rymde med Sixten.

Det hon inte visste var att planen var att greven planerat att skjuta både Elvira och sig själv. Då kom han ifrån både skulder och problem. Alltså inte denna ljuva kärlekssaga man läst om och sett som film.
Nej, en illvillig man som lurade Elvira in i döden. En mördare. I Kathinkas familj var skammen total. Det var tabu att nämna Sixten.

Kathinka Lindhe har skrivit en bok om Sixten Sparre. Boken nominerades till ”Årets bok om svensk historia 2021”. Bokens titel Sixten Sparre ”Vacker var han, utav börd” mannen som mördade Elvira Madigan.

 

Top