Lucia mässa i Verums kyrka

VERUM. Tredje söndagen i advent så skrider lucia fram med sitt luciafölje in i Verums kyrka där anhöriga och andra intresserade väntar. Samtliga ljuskronor är tända, alla med levande ljus som lyser upp här inne i kyrkan. Men man möttes redan ute vid stora vägen med många tända marschaller som lyste längs hela vägen upp/ ända in till kyrkans port. Stämningsfullt och vackert. Här inne så är det både varmt och ljust. Dagens tjänstgörande präst Christer Frostensson hälsar oss alla hjärtligt välkomna till denna högmässa, att det är med nattvard, kollekt och naturligtvis med lucia. Mera information blev det om kommande aktiviteter både i Vittsjö kyrka men också här i Verum. Men nu hörs det att nåt är på gång...

Härliga barnröster hörs och som sjunger så fint med lucia sången när dom går fram mot koret. Väl framme så fyller dom på med "Julen är nära, Lussebrud. Låt det brinna, Ljuset som du tänt, Davids hus”. -Allt som man kan koppla samman med julhelgerna. När psalmen 609 "Advent är mörker och kyla” sjungs så får lucia följet lov att sitta/ vila en stund.

Många vackra julsånger som alla kan förknippa med vår väntan på att julen skall snart vara här.

Prästen läser evangeliet som gäller för den tredje söndagen i advent. Som han sa att barnen och vi alla vuxna anser att ibland är det drygt att vänta på: ledighet, skollov och tomten i dessa dagar även att kriget skall ta slut.
Han pratar om det som hände för många, många år sedan, väntan då på något stort som skulle hända. Blandar det gamla med dagens väntan och som passar bra in på vår förväntan på vad som eventuellt kommer att ske.
Så sjunger vi Psalm 711" Jag tror på en gud en enda”. Därefter blir det bön, Psalm 39 " Jesus från Nasaret går här fram" Tillsammans så läses Fader vår och frid varde med er.
Avslutade med nattvarden därefter så välsignade han alla kyrkobesökare som kommit hit idag. Psalm 111 "Kristus kommer Davids son”.

Nu är det dags igen för lucia med sina tärnor att sjunga flera sånger, börjar med "Julen är här" "Nu e de jul igen”. Solisten Nilla sjöng: ”Jul, Jul strålande jul", alla tärnor sjöng "Wi wish a merry Christmas" för att sen avsluta denna "lucia mässa" med att sjunga "Sankta Lucia" när de tågade ut.

Dagens kantor var Mats Lunnergård. Ett fint traditionellt luciaframträdande som lyser upp i mörkret men som tyvärr bitvis stördes av annan "musik".

 

Top