Julens sånger i Vittsjö kyrka

VITTSJÖ. Kyrkklockorna ringde in till denna söndag som är den fjärde advent. Programmet här idag är att kyrkokören under ledning av kantorn Mats Lunnergård, solister och instrumentalister skall framföra några av de vackra julsånger som hör till denna helg och som förknippas med julens tema. Som vi alla väntar på av olika anledningar små som stora människor. Dagens tjänstgörande präst är Christer Frostensson, han berättar om hur kvällens program är tänkt att genomföras.
Under tiden som psalm 108 sjungs "Gå Sion din konung att möta" kommer kören in och intar sina platser framme vid koret.

Kören som tillsammans med en av dagens gäster på trumpet och trummor sjunger vi psalmen 108. Kören fortsatte med att sjunga ”Hosianna i höjden". Prästen tar vid och pratar om Jungfru Maria, det är hon som står i centrum. Kören sjunger många av julens sånger och några av dom var "Sjung, sjung, halleluja" fortsätter att sjunga växelvis och tillsammans med dagens solister som framför "Himlens Gåva, Jul, jul strålande jul och "Gloria in excelsis”. Vilka fantastiska körmedlemmar som sjunger av hjärtans glädje, en fröjd att lyssna på, underbart. Kyrkobesökarna sjunger nu tillsammans psalm 481 "Alla källor springer fram i glädje”.

Prästen läser en bön överlåtelse/ tacksägelsebön för de som inte finns med oss längre, kyrkklockorna ringer för dessa. Han fortsätter med att läsa evangeliet för fjärde söndagen i advent. Han berättar om både Maria och Elisabet, deras viktiga dag då och nu. Prästen berättar om, visar upp en handmålad ikon bild/ tavla som (Aira Tikkanen) en församlingsbo har målat, utsökt vackert arbete.

Hans barnbarn Anna får gå runt och visa upp tavlan för kyrkobesökarna. Tillsammans läses trosbekännelsen därefter blir det psalm 116 "Nu tändas tusen juleljus”.

Nu blir det instrumentalister trumpetens tur att framföra "Gläns över sjö och strand" och därefter spela/ sjunga "Stilla natt" i en annorlunda tappning, magiskt vackert.

Prästen läser bönen Fader vår och välsignelse över oss alla. Sam och Mats sjunger tillsammans "O Helga Natt" där trumpet och trummor får vara med samt hela kören som avslutar denna söndags eftermiddagskonsert: Solisternas som Sjöng/ spelade idag var Leif Thorsén trumpet, Per Danielsson trumpet, Daniel Stenström trummor, Bertil Lundstedt gitarr, Carola Forsell sång, Cecilia Johansson sång, Charlotta Nilsson sång, Emelie Bengtsson sång samt Sam Larsson och Mats Lunnergård sång.

Enastående duktiga är samtliga i kyrkokören som framförde alla dessa ljuvliga psalmer och julsånger några var solosång, duett eller flera tillsammans. Ni alla är värda varma och långa applåder. Mats Lunnergård kantor och ledare för kyrkokören, tar vid och tackar alla solister för deras insatser och lämnade över blommor för ett väl utfört sång/ spel jobb.
Sist men inte minst så lämnar han över förtjänsttecken (form av en harpa) till alla som har varit med i kören under 10, 20, 30 eller 40 år. Fanns några i varje grupp.

Naturligtvis har kören fått applåder efter varje framträdande som gjorts och en ännu längre efter denna sista. Applåder till er alla i kören ni är verkligen jätteduktiga med att sjunga det både hörs och syns.

 

Top