Januarimöte hos SPF Verum

VERUM. Möte med parentation och information om säkerhet. 
Ordförande Jan Jönsson hälsar välkommen till 43 medlemmar denna dag. Verumskören börjar med att sjunga ”Låt mig få tända ett ljus”, Prästen Sven Röstin Läser upp namnen på de 4 avlidna 2022, och ljus tänds till minne av dessa. Curt spelar sen på piano ”Svunnen Lycka”. Curt fyller år denna dag och han hyllas med sång och ett riktigt göingeleve. Solen hjälper också till att förgylla dagen för oss, några strålar tittar in genom fönstren.

Jan överlämnar sen ordet till Mattias Östling från räddningstjänsten i Hässleholm, hitflyttad från ”Norrland” alltså norr om Markaryd. Han berättar att det läggs mycket resurser på skolan för att få livliga skolbarn att använda reflexer, cykelhjälm och reflexväst, de är pinsamma tycker många. Cykelhjälm är det lag på att ha tills dom är 15 år.

Pensionärer är lite lugnare att informera men lika viktigt att använda cykelhjälm för dessa, då balansen blir sämre med åren, och självklart reflexer för alla åldrar. Brandrisk i hemmet där toppar torrkokning på spisen med flest insatser, mest hos 30-40 åringar som har mycket som ska hinnas med på fritiden med barn. Spisvakt finns att installera som bryter elen om värmen blir för hög. Som insats nr 2 är brinnande ljus som glömts bort, i skolor får inga ljus tändas. Cigaretter eller rökning kommer som nr 3 bland insatserna, ca 100 personer dör varje år i Sverige pga sängrökning.

3 saker som bör finnas i varje hem är brandfilt, brandsläckare och flera brandvarnare beroende på antal rum och boyta man har, 1 på ca 60 m2. Blixt vakt kan också kopplas till en brandvarnare. Mattias berättar vidare att han sitter på larmcentralen 1 dag i veckan, av 100 larm är 60-70 st ej akuta, ett exempel var att de ville ha numret till ”Taxi”. När man larmar 112 ska man ta det lugnt, det är flera som lyssnar och larmar samtidigt till olika hjälpinstanser. Om man larmat kan mobilsök hitta dig på mobil så nära som 3 meter.

En annan hjälp att få kostnadsfritt är Fixartjänst 75+, Dan Salander är ”Fixar Malte” telefon 0451-267000. Han hjälper till med bla, sätta upp tavlor, byta gardiner och glödlampor, sätta upp stege till sotaren, kontrollera brandvarnaren och skulle batteriet vara dåligt så byter han det, smörja lås och pumpa däck på rollatorn och rullstolen med mera.

Att ladda sina mobiler och annat elektriskt ska inte göras nattetid, det kan bli något fel och brand kan uppstå. Litiumbatterier blir mycket varma och brinner länge. Bränder i elbilar är svårsläckta. Som present får vi varsin disktrasa med räddningstjänstens logga på. Jan tackar Mattias med en blomsterbukett och applåder för den mycket intressanta och viktiga informationen vi fick.

Sen bjöds vi på mackor, kakor och kaffe av den duktiga kaffe kommittén.

Ögren informerade om ett möte på senioren i Hässleholm den 24 januari kl 13.00-17.00.

SPF i Bjärnum ska ha ett möte med Bodil Jönsson och Henrik Widegren.

Och samorg. har en temadag som kommer senare ”Håll hjärnan frisk”.

Dags för lotteridragning, Agnetha ser till att vinnarna får sina vinster från det mycket välfyllda vinstbordet, och tackar alla för de köpt lotter och skänkt vinster.

Jan tackar alla som kommit och påminner om årsmötet den 14 februari kl.14.00. Mötet avslutas med nationalsången. 

 

Top