Tisdagsträffen drar folk till Farstorp

FARSTORP. För drygt 15 år sedan startade Elsie Engkvist från byn Ubbarp den nya programpunkten Tisdagsträffen i Farstorps församlingshem. Nu, sista dagen i februari, samlades 50-talet personer till en trivsam sammankomst, där Katarina Tågerud från byn Tågarp bjöd på ett finstämt sång- och musikprogram av både religiös och profan karaktär. Hon spelade bland annat psalmodikon.

Under de här åren har Tisdagsträffen – en gång i månaden – blivit en riktig publikdragare till lilla Farstorp. En del av besökarna är utombys och vissa bor en bra bit bort. Svenska kyrkan i Farstorps församling och Bjärnums pastorat arrangerar med Röda Korsets grupp i Farstorp som medarrangör.

- Det är roligt att verksamheten har kommit så bra i gång igen efter pandemin, säger initiativtagaren.

- Träffen har en funktion att fylla. Många äldre ser fram emot sista tisdagen i månaden.

I dag är Staffan Andersson, 77, från Gammalstorp sammankallande. I arbetsgruppen finns duktiga kvinnor som gör det praktiska jobbet. Kaffe och smörgåsar serveras för en billig peng. Senast bjöds alla på tårta.

En eller flera personer framträder med sång och musik. En präst håller en kortkort andakt, ber en bön och leder lite psalmsång. Äldre som fyllt jämnt uppvaktas med var sin ros. Den sociala kontakten är oerhört viktig.

- Folk kommer hit för att träffas och trivas. De längtar efter Tisdagsträffen, konstaterar Staffan Andersson.

- Vi är så glada över att pandemin är över.

Katarina Tågerud är välkänd, lokalt sett. Hon är körsångare, spelar psalmodikon och andra instrument, sjunger och berättar och får genast publiken med på noterna.

- För några år sedan var det en person som frågade mig varför det finns så många kyrkor. Det gav mig uppslaget till en skrift som heter just så, det vill säga: ”Varför finns det så många kyrkor”, berättar Katarina Tågerud.

- Jag jobbar med grannsamverkan i flera byar här på landet, berättar lantbrukarhustrun. Har också varit med om att starta upp fiberföreningen här i Farstorp, fortsätter hon.

Tisdagsträffen nästa gång ordnas den 26 mars. Då kommer Birger Glader från Fjärlöv med ett sång- och musikprogram.

 

Top