Internationella kvinnodagen på Linden

VITTSJÖ. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.
Dagen har dock firats i Sverige sedan 1912 med varierande datum under våren. (Källa: Wikipedia)

Då den 8 mars i år inföll en onsdag så föll det sig naturligt att fira dagen efter på Linden med högläsning av dikter eller annat skrivet av kvinnor.
Som vanligt hade vi kunnat vara fler men vi som var där fick lyssna när Solveig, Monica, Rose-Marie, Inger och Britta läste och berättade.

Gofika blev det också förstås

Från boken ”Vara vit mans slav” av Sonja Åkesson läste Solveig dikten Äktenskapsfrågan

– strof ur Äktenskapsfrågan

Monica berättade lite om Karen Blixen. Karen föddes 1885, avled 1965. Var två gånger nominerad till Nobelpriset men fick det aldrig. Gifte sig med Bror von Blixen och följde med honom till Afrika där de drev en kaffeplantage. Karen Blixen skrev boken ”Min afrikanska farm” som senare blev filmatiserad ”Out of Africa” blev filmtiteln med Robert Redford och Maryl Streep i huvudrollerna.

Monica läser Karen Blixen

En annan känd bok är Babettes gästabud. Som avslutning läste Monica dikten ”Hellige smerte Moder till glaede” och hon läste på originalspråket – danska.

Britta läste ett kåseri samt en dikt som hennes mor har skrivit.

Rose-Marie och dikten

Rose-Marie läste en tänkvärd dikt.

Inger Burman berättade om ett par händelser som hände när hon var i Jordanien för att hjälpa och bistå sin fostermor Gunhild Sehlin. Inger kan verkligen berätta med inlevelse med många goa skratt som följd.

Efter festen

Solveig läste en kort berättelse skriven av Tove Jansson – ”Efter festen” och som avslutning läste Solveig åter en dikt av Sonja Åkesson -Brudlåt från Jakobsberg (kampsång).

 

Top