Damallsvenskan en tillbakablick
VITTSJÖ. Damallsvenskan eller som den av sponsorskäl nu officiellt kallas ”OBOS Damallsvenskan”, är Sveriges högsta division i fotboll för damer.
Serien omfattar hela Sverige och startade redan 1988. Den har sina rötter i gamla Division 1, som på damsidan varade från 1978 fram till 1987 och utgjordes av flera regionala serier.
Vinnaren av damallsvenskan får från och med säsongen 2005 motta vandringspriset Kronprinsessan Victorias pokal och från säsongen 2020 får de tre bästa lagen spela i Uefa Women's Champions League.
Damallsvenskan utgörs sedan 2000 återigen av en rak dubbelserie, där alla lag möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, utan något efterföljande slutspel.
Ursprungligen bestod serien av 12 lag, men utökades säsongen 2022 till 14 lag. Detta var något som hade diskuterats och efterfrågats av många aktörer i flera år, bl a förbundskapten Peter Gerhardsson och flera tränare däribland Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.
Vid seger får laget tre poäng, oavgjort ger en poäng medan förlust inte ger någon poäng. Placeringen i serien bestäms i första hand av antalet poäng, därefter av målskillnad och slutligen av flest gjorda mål. De två sist placerade lagen flyttas ned till Elitettan och ersätts av de två först placerade lagen i den serien.
Från och med 2022 riskerar även det tredje sämsta laget i Damallsvenskan att åka ur, då de ska spela kvalspel mot den tredje bästa i Elitettan, där vinnaren tar plats i Damallsvenskan medan förloraren får spela i Elitettan kommande säsong, liknande det som finns i herrarnas allsvenska.
Från och med säsongen 2000 får vinnaren spela i UEFA Women's Champions League. Från 2020 får de tre bästa lagen spela i Champions League.