Kylslagen kväll hindrade inte stort Valborgsfirande i Verum

VERUM. Som vanligt var det väldigt många som tagit sig till den lilla byn för att deltaga i Valborgsfirandet. Även i år var det Verums Bygdelag som stod som arrangör.

 

Ett långt fackeltåg startade i skymningen vid Bygdegården för att ringla sig ner mot ängen vid Vieån nedanför kyrkan. Med sina facklor tände man det stora bålet som snabbt lyste upp kvällshimlen.

Bygdelagets representant Ingvar Larsson välkomnade publik, kör samt årets talare Karin Ralsgård. Den tillfälligt sammansatta Verumskör under ledning av Mats Lunnergård framförde därefter ett antal vackra vårvisor.

Karin Ralsgård född i bygden inledde sitt tal med att berätta om hur Nils och Svante Sonesson på sin tid bedrev sitt skogsbruk. Tider förändras och Karin menade att det är viktigt att våga prova nytt. Att inte vara rädd för att göra fel utan dra lärdom av detta för att vinna framgångar. Hon knöt an till Erik Axel Karlfeldt och hans kända diktsamling Fridolins lustgård där författaren bland annat beskriver sig själv som en blandning av odalbonde och kulturmänniska.

Naturligtvis kom dagens oroligheter i världen att kort beröras, detta genom en liknelse mellan vår och höst, liv och död. Karin beskrev på ett målande sätt bygden och dess olika förutsättningar för skogs och jordbruk. Hon målade våren som den tid då träden knoppas, vårbruket kommer igång, fåglar återkommer, rådjuren får sina kid, älgen får sina kalvar, en underbar tid som snabbt övergår i sommar. Karin avrundade med att att tillsammans med publiken utbringa ett ”Göingleve” för våren och H M Konungen.

Med orden, -vi skall därför tacka höst och vinter för att vi åter en gång får uppleva denna underbara årstid, -våren, avslutade Karin Ralsgård sitt tal.

Som tack överräckte Ingvar Larsson blommor samt ljuslykta till Karin Ralsgård.

Kören fortsatte i väntan på att mörkret skulle lägga sig över bygden med att framföra fler kända vårvisor bland annat Hugo Alvéns Sveriges flagga (”Flamma stolt”). Sångframträdandet avslutades med att man gemensamt sjöng Sveriges Nationalsång.

Med brasan som forfarande hade höga lågor och som vackert lyste upp den lilla ängen och Vieåns mörka vatten startade ett makalöst fyrverkeri.

Fler bilder från Valborg i Verum:

 

 

Top