Hembygdsföreningens arrangemang vid Gundrastorp uppskattades

VITTSJÖ. I Wittsjö Hembygdsföreningens regi genomfördes under söndagen ”Spånhyvling” vid Gundrastorps kvarn. Även föreningens ungdomsgrupp var med och visade säker knivhantering.

Detta har blivit en tradition säger Inge Johannesson som är aktiv inom Vittsjö Hembygdsförening.

Ute vid Gundrastorps kvarn kom ett jämnt flöde av besökare för att se hur man tillverkade takspån förr i tiden.

Magnus Wirell hade fullt upp med att avbarka de granstammar som sedan skulle användas vid tillverkningen av spånen. Ett jobb som är fysiskt och kräver sin man, det gäller att inte hugga för djupt. Endast barken skall avlägsnas. Magnus visade sig vara skicklig på detta och det gick verkligen undan. Sedan skall stocklängderna sågas i takspånens längder.

Vid hyveln fanns Lars Ivansson som med vana händer vred o vände på timret samtidigt som godkända takspån producerades. Dessa nyhyvlade spån har antagit en aningen buktande form men buntas så att de efter torkning är helt släta. Processen går med vana händer väldigt fort. Den säkerhetsmedvetne ser uppenbara risker i detta föråldrade sätt att hantera en hyvel och har därför full förståelse för att detta krävde mycket stor koncentration och därför skedde med pauser för vila.

Inge Johannesson berättar att Hässleholms kommun har ett antal äldre fastigheter som är försedda med just takspån. Därför är kommunen en av flera som årligen köper nya spån från just Wittsjö Hembygdsförening. Detta blir en välkommen slant för driften av vår förening.

Inne i det gamla sågverket, som är ett av Hässleholms kommuns byggnadsminnesmärke, där för övrigt just Vieån utgör gräns mellan två tidigare socknar, Gundrastorp och Ekholmens socken har restaureringen gjort att hembygdsföreningen hoppas att man inom några år kan visa upp även det vattendrivna sågverket.

I anslutning fanns även Lars Persson och Pernilla Svensson som visade den yngre generationen hur man på ett säkert sätt skall använda en kniv då man täljer. Tyvärr var skribenten aningen sen för att kunna på bild föreviga de ungdomar som besökte tillfället för säker knivhantering. Flera av ungdomarna lämnade stolta platsen med en egenhändigt tillverkad smörkniv.

 

Top