Maj i byn började sin turné 1982

VITTSJÖ. Sånggruppen inom Wittsjö hembygdsförening har verkat i över 40 år. Egentliga upphovet till gruppens bildande var ”Sjunga maj i byn” 1982. Det var på årets årsmöte som legendariske Harold Persson i Emmaljunga väckte tanken. Strax efter bildades den första sånggruppen med Henny Åkesson vid pianot. Den allra första sångövningen skedde strax efter årsmötet.

Erik Nilsson som dirigent 1982, Erik skymmer Henny Åkesson med sitt tvåradiga magdeburgerspel.

Redan på Valborgsmässoafton 1982 gjorde den nya gruppen sitt första framträdande i bygden med Erik Nilsson som dirigent med Henny Åkesson som musiker med sitt magdeburgerspel. Efter hand utökades sång- och musikskaran och med buss blev det upp emot 20 gårdar på landsbygden som fick välkommet besök. Pandemin var orsak till ett par års uppehåll men sedan fortsatte skaran att hälsa våren välkommen.
Gruppen har minskat i antal och de senaste åren har det blivit allt färre framträdande.

Det är tio år då sångare och musiker framträdde.

Från mitt barndomshem var det febril verksamhet att samla samman så många ägg som möjligt på Valborgsmässoafton. Snart skulle majsångarna komma! Det fick bli ägg som gåva då det var brist på pengar då dessa behövdes till dagliga brödet! Då mörkret började närma sig började också majsångarna komma allt närmare. Efter hand kom den fösta gruppen och sjöng.” Go afton om ni hemma är” samt andra vår- och sommarvisor Gruppen travade av och snart kom nästa sjungande grupp. En grupp sångare bestod enbart av medlemmar från samma familj. Under flera år var det tre grupper som hälsade våren välkommen.

Efter hand falnade denna trevlig tradition ända till 1982 då en grupp hembygdssångare och musiker återupptog den gamla vårhälsningen. Traditionen lever vidare men fler sångare behövs!

 

Top