Besök vid Uggletorpsstugan i Vittsjö

VITTSJÖ. Det är söndag den 1 maj 2023. Solen skiner men vinden är kylig, när jag går uppför stentrappan till den gamla fina 1700-talsstugan, som en gång låg i Uggletorp. Huset plockades ner och skänktes av Zander Karlsson till dåvarande Fornminnesföreningen 1925. Malte Liewen Stierngranat drev på så att huset byggdes upp igen här uppe i backen i Vittsjö i slutet av 1920-talet. Utsikten över Vittsjön är helt fantastisk.

Sånggruppen sjunger och spelar

Folk har börjat bänka sig framför huset på de framsatta stolarna. Man väntar på att Boel med sina döttrar Marie och Malin skall göra sig klara för att spela och sjunga tillsammans i hembygdsföreningens sånggrupp. Man börjar med att framföra Maj i by, Vintern rasat ut samt Alla fåglar kommit re´n. Just då hörs både nötväcka och koltrast! Sen är det dags för ett vårpotpurri, och åhörarna stämmer glatt in i sångerna. Det gör man också i nästa sång, som var Vittsjöminnen med text av Inger Bergwall. Den passade väl in i denna historiska miljö.

Vår- och naturmotiven fortsätter i Vårens första blomma, Jag gjorde en fela samt Den lilla fågeln. Så är det dags att avsluta med sången Nu kan hela vår värld sjunga med och alla trallade med i refrängerna. Sånggruppen får en stor applåd.

Besökande njuter av fika och gemenskap

Nu är det skönt att bege sig in i stugvärmen, som idag kommer från ett elektriskt element. Så roligt att se den fina inredningen från 1800-talet. Här syns t ex den fina sättugnen, som eldades från köket, och i taket hänger en gunga. Här satte man minstingen. Bra mycket bättre och varmare än på ett kallt golv!

Utställning av textilier

I kammaren har man dagen till ära gjort en liten utställning av vackra hemmatillverkade alster, gjorda bl a i näversöm och makramé.

Man känner doften av nybryggt kaffe. Marianne, Solveig och Sven hade bakat jättegoda kakor och alla låter sig väl smaka. Många njuter av stillheten i den fina 1800- talsmiljön och sitter kvar länge och småpratar denna trevliga eftermiddag.

Seija-Liisa och Marianne med hund

Nästa arrangemang i stugan är en friluftsgudstjänst torsdagen den 18 maj (Kristi Himmelfärds dag) kl 9.00. Den gången får man ta med egen fika. Önskar man visning av stugan vid andra tillfällen är det bara att kontakta någon i Hembygdsföreningens styrelse. Namn och telefon till dessa finns på Hemsidan. www.hembygd.se/wittsjo Här finns förstås också info om andra aktiviteter, som Wittsjö Hembygdsförening arrangerar.

Tack, Uggletorpsstugans kommitté, för en mysig eftermiddag i den historiska miljön!

 

Top