Tältmöten i Vittsjö med omnejd har lång era
VITTSJÖ. Nu är missionstält rest vid Marknadsplatsen. Dit bjuds på samlingar onsdag till söndag med varierat program. onsdag-lördag kl 19 samt söndag kl 10. Det första tältmötet hölls sannolikt i Mörkhult 1945 hos syskonen Nilsson där EFS var arrangör. Efter hand restes tältet även i Hästhult, Furutorp och Vittsjö.
I år ser tältet likadant ut som förra året.
På tisdagskvällen samlades 15-tal arbetsvilliga för att resa upp spanten av lättmetall. Allt material kom på traktorsläp, inklusive scenen. Det var ”bara” att lägga ut på gräsmattan i väntan på uppresning. Sedan var det ”bara” att dra på tälttaket. Allt är nu färdigt att ta emot de första besökarna i kväll onsdag klockan 19.
Risken för svindel är minimal på denna höjd.
Det första tältet för tältmöten fanns på Marknadsplatsen 1934 med Helgelseförbundet som arrangör i nyinköpt tält. Verksamheten utvidgades då fler religiösa samfund började denna utåtriktade verksamhet. Vid den mest intensiva perioden av tältmöten med EFS som arrangör var i början av 1950-talet. Då fanns det missionstält rest i Hästhult, Mörkhult, Vången, Furutorp och Vittsjö, veckan efter varandra. Då samlades det många personer till dessa träffar. Tältmötet har funnits i orten sedan 1940-talet. Då var det trätältarna som monterade upp sitt trätält. Skilda uppgifter gör gällande att både Mormoner, Jehova och Pingströrelsen hade trätält. I dessa trakter är det troligt att Mormoner hade sitt tält i Emmaljunga och Bjärnum. Numera är det endast i Vittsjö och Snärshult som tältmöten förekommer.
Bilden är från 1951 då tältet var rest vid missionslokalen i Hästhult som uppfördes 1949 som syns till vänster. Tillbyggnad skedde 1955.
Från början var EFS ensam arrangör men efter hand kom även samtliga religiösa samfund in som ekumeniska arrangörer. Plats för tältet i Vittsjö har varit Hemgården, Idrottsparken och Medborgarhuset och nu Marknadsplatsen. Då förekom sånghäftet Kom på alla samlingar. Sedan många år tillbaka har det även funnits tältplats i Snärshult, först i Lundsgården och numera i Lilla Frösboholma. Inbjudare har hela tiden varit BV, numera ELM-BV och dessa samlingar invaderas av flera hundra besökare som ofta kommer långväga ifrån. Tältmöten i Snärshult med BV hade sitt upphov omkring 1950 då tältet restes hos Olga Johansson, Granetorp. Nästa boplats blev hos Joel Kristensson, Snärshult och kommande plats blev hos Lennart Johansson, Skinnaretorp. På Lundsgården fanns sedan tältet i många år innan det slutligen flyttade till Sigvard Gustavsson, Lilla Frösboholma där samlingarna börjar veckan efter Midsommar. Arrangör är sedan några år tillbaka ELM-BV.
Kommande högtid inom ELM-BV, Snärshult blir i början av september månad då Snärshult ungdomsförening bildades 1908 samtidigt som Snärshult missionshus uppfördes 1923.