En handfull nya invånare i vittsjöfloran

VITTSJÖ. Floran i Vittsjö är relativt välkänd efter en inventering här på 1940-talet och en mer detaljerad från 1995 och 10 år framåt. Men sammansättningen av växter förändras kontinuerligt, arter försvinner och arter vandrar in, ej sällan med mänsklig hjälp. Sedan boken Skånes flora utkom 2007 har flera tiotal nya växter blivit funna, som inte tidigare var kända i våra trakter. Här presenterar jag fem av dessa.

 

1 Furirhjärta påminner om båda sina nära släktingar, de odlade löjtnantshjärta respektive fänrikshjärta. Furirhjärta blev år 2018 för första gången funnen vildväxande i Sverige mellan Porrarp och Böget i en gles barrhedskog. Därefter har den upptäckts såväl i Blekinge som i Västergötland. Bladverket hos furirhjärta påminner mest om fänrikshjärta, men har ett frodigare växtsätt än denna, och plantorna blir betydligt högre. För att säkert kunna skilja ut furirhjärta från sina släktingar, måste man studera detaljer hos blommorna.

Furirhjärtan

 

2 Sumpbläddra tillhör familjen tätörtsväxter, som innehåller arter som fångar småkryp. Dessa kan sönderdelas av växtenzymer och bidrar starkt till tätörtväxternas försörjning av livsavgörande kväve. Tätörtsväxter har på detta sätt blivit framgångsrika i näringsfattiga miljöer. Tätörtsväxter representeras i vårt land av tätörter respektive bläddror. Tätörter fångar småkrypen på klibbiga blad. Bläddrorna fångar småkryp i blåsor på blad i vatten. Sumpbläddra beskrevs som ny för vetenskapen så sent som på 1980-talet. Det är därför inte så konstigt att det dröjde ända till 2019 innan sumpbläddra blev funnen i Havraljunga. Om man finner blommande plantor är sumpbläddra lätt att skilja från sin nära släkting dybläddra. Sumpbläddra har en snett nedåtriktad sporre, med dybläddran har en sporre längs med blomläppens undersida. Om sumpbläddran inte blommor kan man särskilja den genom de X-formade hår som finns på fångstblåsornas insidor.

Sumpbläddra Havraljunga

Sumpbläddra Havralljunga Fyrarmade hår

 

3 Sydlundarv är en växt som troligen förbisetts vid tidigare inventeringar. Beståndet i skogen mellan Oretorp och Holmatorp är nämligen så stort att det måste ha funnits där en lång tid för att nå en sådan utsträckning. Lundarv är släkt med vanlig våtarv, med sina fem djupt kluvna kronblad och motsatta blad. Det finns två underarter av lundarv, sydlundarv och nordlundarv. Att det här rör sig om just sydlundarv kan man konstatera om man ser på frönas yta, som hos sydlundarv har utskott med hullingar. Sydlundarv är ingen ovanlig växt i ängsskogarna utanför Skånes urbergsområden, men fyndet 2022 utanför Vittsjö är det första i norra Göinge.

Sydlundarv Oretorp habitus

Sydlundarv blomma

 

4 Dvärgjohannesört är däremot en växt som är mycket mer ovanlig än sydlundarv, även i andra delar av Skåne. Den finns framför allt på sandiga områden utmed kusterna, och där konkurrensen från andra växter är liten. Dvärgjohannesört har försvunnit på många av sina tidigare växtplatser. Den är numera så pass ovanlig att den både blivit uppförd på rödlistan som ”starkt hotad”, och är fridlyst. Tidigare i år upptäcktes 44 blommande plantor av dvärgjohannesört på en skogsväg mellan Hästhult och Vejshult. Det är både geografiskt och ekologiskt osannolikt med en förekomst där. Dock får man anta att växten kommit till platsen med fordon.

Dvärgjohannesört Hästhult

Dvärgjohannesört Hästhult

 

5 Dubbelnycklar i vid mening är orkidéer, som efter genetiska studier delats in i 8 enheter med svenska namn. Benämningen dubbelnycklar kommer sig av att de uppkommit genom korsningar av ängsnycklar och fläcknycklar med påföljande kromosomtalsfördubbling. Sedan tidigare känner vi till förekomst i Vittsjö av en av de 8 enheterna dubbelnycklar, nämligen mossnycklar i en myr i trakten av Mörkhult. Vid ett besök där nyligen fanns flera hundra blommande plantor av mossnycklar. Men dessutom växte där ett par hobbar med tydligt avvikande karaktärer från vanliga mossnycklar: de var kraftigare i alla delar, högre, längre blomax och blomax med mycket fler blommor. Dessutom skilde sig blommornas storlek och utseende mycket tydligt. I nedanstående foton är mossnycklar till vänster och den avvikande formen till höger. Om den avvikande formen skall ges ett svenskt namn, och i så fall vilket, ja, det bör specialister på orkidéer svara på. Tills vidare kallar jag den ”dubbelnyckel i vid mening”.

Mossnycklar, blomax

Mossnycklar, blomma

 

Top