Kommunresa, fast inte i Hässleholms kommun!
MARKARYD. Kommunresan i SPF:s regi gick av stapeln i Markaryds Kommun, bara 6 km från Emmaljunga.
SPF har ett projekt som heter "Tillsammans mot ensamheten", och just detta var mening med resan. Vi ska umgås, prata och ha trevligt tillsammans.
Bussen hämtade upp oss vid kulturhuset och där mötte dagens "guide" Bengt-Göran Söderlind också upp.
Bussen kommer
Det största i Markaryd kom först: NIBE 1952 startade den första NIBE fabriken i Markaryd med 3 anställda. Idag har NIBE koncernen 20.000 anställda, varav 2000 anställda i Markaryd. 20% av Markaryds befolkning har alltså sin utkomst från NIBE värmepumpar.
Vi körde runt NIBEs 80.000 km2 lokaler vilka beräknas ha fördubblats om ett år. En enorm utbyggnad!
NIBEs framtid
Vi drar vidare mot Vivljunga och kör förbi Furuviken. En samling gula byggnader strax bortom Markaryds kyrka. Byggnader som nu står tomma efter att alla patienter flyttats till Laholm kommun.
Bussen tar till höger vid Råstorpskrysset och fortsätter mot Vivljunga, förbi den lilla orten Upsala.
Bengt-Göran berättar här en av sina många anekdoter att i Upsala föddes en "pajk" (pojke) som sedemera blev student i Lund. En av de få från Upsala som läste i Lund!
I Vivljunga stannade bussen vid Skeensgården, där Gunilla Karlsson mötte upp och berättade om Skeensgården. Bengt-Göran berättade om Conny Isakssons skulpturer "Åsa Gåsapiga och lille Mats" och "Tjädern!
Gunilla berättade om den lilla röda stugan på Skeensgårdens tomt. I den hade Smålands- Karlsson bott när den stod i Stockhult. 1968 flyttades den till nuvarande plats. Då hade SmålandsKarlsson varit död i 24 år! Alla bruksföremål finns ännu kvar i stugan!
Bengt-Göran Söderlind och ”Åsa Gåsapiga med Lille Mats”
Johnny och tjädern
Konstnären Conny Isakssons mest kända skulptur är nog Älgen vid Luhrpasset i Strömsnäsbruk, men han står också bakom den Svarta katten i Hinneryd och Tranan i Traryd.
Tilläggas bör att både Åsa Gåsapiga och Svarta katten i Hinneryd kommer från Selma Lagerlöfs stora berättarskatt.
Vi åker förbi den lilla orten Vivljunga med kommunens första fotbollsplan med konstgräs, kyrkan och den Svarta Katten och sedan är det inte mycket mer. Annat var det på 1800-talet då Vivljunga var den största socknen med över 3000 invånare.
Nu kör bussen in på en liten väg mot Tannsjö. En vacker, lantlig väg kantad lövskog, många av dem bokar. Här har kungligheter färdats för 200 år sedan, på väg mot Markaryds enda slott. På Tannsjönäs låg jaktslottet från 1847. Jaktsällskap som reste dit var bildat av den danske baronen von Finecke. Bland de prominenta personerna kan nämnas den blivande kung Carl XV och rikskanslern Otto von Bismarck. Det sägs att den sistnämnde tyckte Tannsjönäs var paradiset på jorden och att han ville flytta dit på sin ålderdom. Så skedde dock inte! Jaktslottet brann ner 1875 och endast liten av grunden och en trappa finns kvar.
Utsikt mot Tannsjönäs, där tranorna, dagen till ära, dansade för oss!
Avslutningsvis hamnade vi på Stationshuset i Strömsnäsbruk där vi fägnades med kaffe och våfflor och mycket social samvaro.
Runt kaffebordet
Ett stort tack till Bengt-Göran som med sin berättarförmåga förflyttade oss än hit och än dit i historien och lät oss "träffa" så många original, både trevliga och otrevliga.
Stort TACK också till SPF i Markaryd som lät oss vara med om denna trevliga utfärd.