En våt tillställning i Hembygdsstugan i Emmaljunga den 6 augusti
EMMALJUNGA. Nä, det var inte någon alkohol med i bilden, om ni trodde det utan det var ovädret Hans som precis började sitt intåg!
Dock stod Inge Kron och hans fru under ett tält och berättade om sina bin. Han hade också med sig ett par ramar med bin i en visningskupa.
Under det stora tältet kunde man inköpa fina prydnadsföremål gjorda av betong, fina handstickade klädesplagg för både stora och små eller Hembygdsföreningens årsböcker, tidskrifter, vykort mm.
Det fanns också möjlighet att prova på att gissa hur mycket mini-drängalyftets sten vägde. Den vägde 10265 gram och närmast kom nederländaren Lony, som för tillfället bodde i Malseröd. Grattis till ett par Elja-tofflor!
Var man sugen på något sött fanns hemlagade karameller i strut att inhandla. Strax intill stod en bur med delvis filt över. Härunder låg hönan med sina kycklingar under sig, efter att de fått lite mat att äta. Här fanns också möjlighet att se hur man tillverkar fiskeflugor, en verkligt intressant vetenskap.
Tidigare i veckan hade vi ju hängt upp hö på en hässja. Om vädret varit fint var ju tanken att resten skulle ha lagts upp på en ny hässja. Gick ju inte, men Sivard Strand berättade om ängens växter och hur man ska göra om man vill anlägga en äng, kanske hemma i ens egen trädgård, och om hur man sköter den.
På andra sidan gårdsplanen fanns möjlighet för barnen att tillverka sina egna kolkritor. Under det lilla skärmtaket serverades kaffe med hembakade kakor samt sillamackor. Det behövdes allt lite varmt och lite tilltugg i det ruskiga vädret. En del blev stående ute och åt och passade på att lyssna till Hallaryds spelmanslag, som uppträdde och spelade vid två tillfällen. Då kunde man verkligen få njuta av olika spelmanslåtar, shottis, hambo, brudmarsch mm och även sång till Annas visa. Lite mer musik och sång blev det också. Emmaljungas egen lilla Nilla Persson spelade och sjöng tre låtar.
En del tog fikat med in för här fanns plats att sitta och där kunde man samtidigt njuta av de vackra tavlor som ställts ut. Inne visades också en massa gamla foton från människor och byggnader, en riktig guldgruva för de som släktforskar.
Flera kände igen släktingar eller andra personer från Emmaljunga, vilket gav upphov till mycket intressanta diskussioner. Bredvid i rummet kunde man se hur knyppling går till. Hur kan man veta hur man ska ta dessa pinnar fram- och tillbaka?? Många vackra textilier visades också upp!
Inne i det lilla rummet fanns information om de som bott här i huset, om husets historia och om scoutverksamheten här. Var du kanske inte på plats i söndags, är du välkommen att kontakta undertecknad så visar jag gärna upp stugan och berättar vid passande tillfälle. Har du kanske minnen från scoutverksamheten är jag också tacksam om du hör av dig!
Så. Jättestort tack till alla som kom hit och gynnade oss på olika sätt och var pigga och glada trots regn och rusk för att fira hembygdsstugans dag i Pallas stuga! Jättestort tack också till er som var utställare och medverkande på olika sätt både före, under och efter! Ni är alla guld värda! Jättestort tack också till våra sponsorer: Emmaljunga torvmull, Elja-skon och ICA Nära, Vittsjö.
På lördag den 12 augusti är det rundvandring- Känn din bygd- med Claes Ruderstam som ciceron. Temat är Pensionaten i Vittsjö. Samling kl 17 på kyrkans parkering. Tag gärna med fikakorg! Välkomna!
Gå gärna in på Wittsjö hembygdsförenings hemsida! Här finns också att läsa om årets sista Öppet hus i museet den 30 juli 2023 då vi hade besök av fyrbenta vänner!