SPF Verum augustimöte

VERUM. Ordförande Jan Jönsson hälsade 34 medlemmar välkomna till Furuliden i Vittsjö, 49 var anmälda men regnovädret ”Hans” ställde till det. Enligt planerna skulle vi träffats på Vittsjö vingård i Malseröd. Jan höll en kort information om kommande möte och lämnade sen över ordet till Furulidens ägare sen 13 år tillbaka Amanda och Mike Roe.

De berättade att Amandas föräldrar ägde en stuga i Malseröd som de tog över. Mike spelade tidigare golf och var provsmakare av vin, whiskey och snapsar. Som hobby satte de 500 plantor, nu har de 3500 st av 7 olika sorter och 2 nya ska sättas nästa år.

Vingården grundades 2015.
Solaris heter druvan de har flest plantor av. På vingården spelas det klassisk musik och ibland sätts det in några skott för att skrämma bort fåglar. Ingen besprutning sker på plantorna. 2019 producerades det första vinet i Åhus.

Deras viner säljs inte på systemet ännu, men det finns 3 sorter att smaka på, de säljs bara i glas inte i flaskor då lagret inte är så stort. Vittsjö vitt, Vittsjö vibes och Vittsjö 2019.

De hoppas på 5000 flaskor framöver. I Skåne finns över 100 odlare av druvor.

Nu i höst hoppas de på att nya Vineriet på Qvarnfors i Bjärnum ska ta emot druvorna, 4 olika odlare har slagit sig ihop till ett kooperativ. Tyvärr blir skörden kanske bara 25 % pga kall januari och flera frostnätter i juni, de gamla plantorna räddades från frost av att vatten sprutades över plantorna under tidig morgon, de yngre fick frostskador. Sticklingar kan tas när plantorna är 2-3 år under mars månad.
De provar också på odling av ostronskivling, kommer under kommande år.

Efter informationen blev vi serverade en god blåbärspaj med grädde och kaffe, och vi var rätt många som provsmakade deras goda och friska vin.

Amanda välkomnade oss att besöka vingården när vädret blivit bättre. Jan tackar Amanda ( Mike hade kört till vingården för att sköta om plantorna som har det tufft i blåsten) för informationen och det goda vi ätit med en applåd, och välkomnar oss till mötet i september.

 

Top