Trädgårdsutflykt

OSBY. Det har liksom blivit en tradition att Vittsjö Hushållningsgille och Vittsjö LRF bjuder in till en årlig trädgårdsvisning både inom och utanför Vittsjö socken.

I år ställdes färden till Jeppa S Trädgård i Svenstorp utanför Osby och datum för densamma var 15 augusti. Där skulle vi få träffa Johan och Linda som skapat ”djungeln vid vägens slut”.

Samling vid busstationen i Vittsjö för att ordna med samåkning därifrån för de ca 30 personer som anslutit sig.

När vi kom fram togs vi emot av Lasse – Johans pappa. Johan hade tyvärr fått förhinder.

Lasse kunde berätta för oss att Johan och Linda under en utlandsresa 2014 sett att denna fastighet var till salu. Så dom valde att åka hem, la ett bud och blev så ägare till Jeppa S. Namnet är helt enkelt en del av fastighetsbeteckningen. Tomten är på 36 000 kvm och gränsar till ett natura 2000 område.

Ett gediget arbete tog sin början och så här snart 10 år senare kan vi som besöker trädgården få se 850 plantor med rhododendron och azaleor, träd av olika de slag, dammar, egengjord badplats och broar.
Fast utan hjälp från föräldrar, syskon och goda vänner hade dom inte varit där dom är idag. För att kunna bygga upp de fantastiskt fina stenrösena som finns runt ägorna så har dom haft hjälp av en skicklig yrkesman.

Sommaren 2022 kom det 5 000 besökare till Jeppa S.I orangeriet växer det bananen, papaya och mango och i det subtropiska växthuset, ja där finns det växter och frukter av olika det slag. Detta växthus är på 500 kvm och nedgrävt 240 cm. Lasse berättar att Johans senaste projekt är att odla ett citronträd vid väggen till växthuset.
Det sägs att detta inte är möjligt, men så klart måste det testas om det stämmer eller inte.

Efter denna lilla ”lektion” var det dags att gå runt och titta på alltihop.

Under tiden vi gick runt kunde Lasse fortsätta att berätta om de olika träd, buskar och växter som finns där.

Vid den lilla badstranden blev en av deltagarna sugen på lite lek i sanden.

Allt avslutades med gemensam fika i det subtropiska växthuset.

 

Här kommer ytterligare några bilder – håll till godo.

 

 

 

Top