Besök i Karlstad hos Lars Lerin

KARLSTAD. Mot målet och äntligen Lars Lerin, 26 personer på färd en tidig fredags morgon.

Nu skulle det bli av att komma till Sandgrund och få se all fantastisk konst av Lars Lerin.

Guiden Lisbeth Nilsson och chauffören Johan Svensson hälsade oss välkomna till Tjörnarpsbuss. Bussen hade samlat upp resenärer från hela Skåne, mig i Hässleholm och eftersom Jan skjutsat mig till Hässleholm så fick han ta den röda bilen och köra efter bussen tillbaka till Vittsjö. Ett första stopp för fika i Markaryd. Funderade lite på att kanske kunde jag fått gå på bussen i Vittsjö. Efter fika på Rasta blev vi informerade om vår fortsatta resa. En trevlig stämning spred sig i bussen.
I Kristinehamn skulle vi besöka en Picasso staty föreställande hans senaste fru Jaculine. Statyn var placerad vid Vålösunds inlopp.

Detta är en av Kristinehamns mest välbesökta platser. Vidare mot Karlstad. Väl framme tog vår guide Lisbeth oss med på en kulturrunda i Karlstads centrum.

På Sveriges största torg står ett fredsmonument och en liten bit därifrån Nils Ferlin med inskription av Stig Järrel.

Här vid Klarälven finns ”Sola i Karlstad” Eva Lisa Holtz som staty. Namnet fick hon på grund av sitt soliga humör. ”Sola i Karlstad ”har blivit symbol för staden och används som kommunslogan.

Så här välbesökt var Stadshotellet i Karlstad en varm, skön fredagskväll.

Fler statyer prydde promenadgatan längs Klarälven och på motsatta sidan fanns också Selma Lagerlöfs staty. Kvällen sänkte sig och alla nöjda glada resenärer samlade sig inför lördagen och Sandgrund.
Hotellet vi bodde på i Karlstad låg 5 minuters gångavstånd från museet. Vid ankomsten till museet väntade en guide på vår grupp hon skulle berätta allt om Lars och hans konstnärsskap.

Lars föddes 1954 i Munkfors han är alltså 69 år. Hur har han hunnit med så mycket? Skulle kunna tro han var född 1854. Han är målare, grafiker, författare flera både vuxen böcker och barnböcker. Lars har också haft utställningar i Sverige och hela Europa, ja även i USA.
Lars har varit julvärd i TV och dessutom 4 barns far. Och framför allt målat alla dessa fantastiska tavlor först i olja sedan akvarell. Material samlat från alla världens hörn under Lars resor. Skulle vilja visa många fler tavlor från museet men här följer ett litet urval.

Mårbacka i vinterskrud. Lerin 9 Invigningstavlan med violer. Lerin 31, Ett dockhus …

… och så Lars detaljerade akvarell på dockhus.

Här finns detaljerna, ljuset, mörkret och känslan i varje penseldrag. Lars samlar också på tavelramar i guld samt silversaker.

Stilleben.

Så inspirerad och imponerad av Lars Lerin.

Som sig bör finns det ju ett cafe på Sandgrund och här väljer du en kopp som Lars man Junior inköpt. Junior samlar bl.a på porslin. Här finns koppar som är tunna, stora, blommiga, små, alla sorter och färger bara att välja efter humör.

Lars bjuder också in andra konstnärer att ställa ut deras konst här på Sandgrund.

Ett besök på Alsters Herrgård där Gustav Fröding och hans syskon vuxit upp var också inplanerat på lördags eftermiddagen. En spännande berättelse 45 minuter lång om skaldens liv och diktning. Med imponerande inlevelse och stor kunskap från guiden förmedlade hon Gustav Frödings historia.

Söndag hemfärd mot Trollhättan och Trollhättekanal. Vi fick se tre stycken båtar som skulle igenom slussen men vi såg ingen människa som vevade bron och ingen slussvakt som de som hjälpte till i filmen Göta Kanal.
Men vi hade i bussen på hemfärden hört Tage Danielssons ”Händer som grävde på Göta Kanal”.

En resa med mycket kulturupplevelser. Alla sorter. Även en Pride parad som var avslutning på Karlstads Pride vecka. Mycket händer i Karlstad.

Kan tala om att bussen körde en annan rutt hem inte om Vittsjö .Så färden hem från Hässleholm gick med röd bil.

 

Top