Utflykt till Vandalorum

VÄRNAMO. Då var det dags för SPF Vittsjös bussutflykt till konstmuseet Vandalorum strax utanför Värnamo. Vandalorum har fått sitt namn efter "utställningen om Vandalerna" 2001 sammanställd av Pontus Hultén och muséet öppnades 2011.

Vi var 20 medlemmar som åkte med en buss från Taxi-Kenth och gjorde ett första stopp för en fikapaus på Stenlundens Hantverksbageri. Där avnjöt vi Caroline Davidssons hembakade surdegsbröd med gott pålägg och kaffe.

Resan fortsatte därefter upp till Vandalorum som hade inte mindre än fyra olika utställningar att beskåda. Vi visades runt av en duktig guide som kunde berätta om de olika utställningarna som sinsemellan var väldigt olika.

I den första "ladan" visades en diger samling skulpturer av den kända och även internationellt uppmärksammade keramikern Lisa Larsson. Hon arbetade under många år för Gustavsberg, där hon gjorde sin praktik i samband med konstnärsutbildningen i Göteborg.

De mest kända är nog hennes kraftfulla kvinnoskulpturer i form av ABC-flickorna och det som kallas "samhällsdebatten", där starka damer lyfter de minde och klenare männen upp i luften på raka armar.

Lisa Larsson har varit en mycket samhällsengagerad person som gjort en porträttlik avbildning av den gamle finansministern Gunnar Sträng, …

... och skulpturer av utrotningshotade djur …

Hon har även producerat en helt del bruksföremål som olika serviser, vaser och ljusstakar …

…och haft stor framgång i Japan där hon avbildade japanska kvinnor.

I den andra "ladan" hade designstudion Front, som drivs av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, skapat en fascinerande utställning med naturen som centralt motiv. Med hjälp av 3D-scanning av sjöar, skogar, klippor, mossor och växter har de sedan tillverkat tyger genom traditionellt hantverk som vävning och broderi. Därefter har de framställt olika landskap och fiktiva möbler som avspeglar naturens vackra och meditativa färger.

Genom olika slags ljussättningar fick vi beskåda fenomenet i ett helt mörklagt rum, vilket var mycket spännande!

I "lada" 3 hade Ida Pettersson Preutz en färgglad utställning i lapptäcksteknik:

och i "lada" 4 fick vi se en utställning av Carl Henry Ek som baserade sig på AI - artificiell intelligens och som var en framtidsvision av konst.

Efter den guidade turen åt vi en delikat middag på Vandalorums egen restaurang Syltan och därefter fanns det gott om tid att själv få vandra runt på de olika utställningarna eller titta in i presentshoppen.

Utflykten avslutades med ett besök på Bruno Mathssons möbelutställning en liten bit från Vandalorum där vi kunde se en hel del av hans personliga möbelproduktion. Flera rum var möblerade i 50-talsstil och det fanns även möbler med lite designstil inspirerad av danskarna.

Till sist var det åter dags att med bussen återvända till Vittsjö efter en härlig dag med många inspirerande upplevelser!

 

Top