Välbesökt möte i Verum

VERUM. Verums SPF månadsmöte i oktober hölls i ett fullsatt församlingshem. Ordförande Jan Jönsson hälsade 45 medlemmar, Sjuksköterska Marie Wilhelmsson och Jörgen Borgström från Snapphanebygdens sparbank välkomna. Han höll en kort information om inbjudningar som kommit till olika arrangemang. Verumskören sjöng sen 2 sånger ledda av Curt.

Marie Wilhelmsson berättade sen om sitt jobb som hon haft i 2 år, hon besöker äldre 77+ som inte har hemtjänst. Hon tittar över risken för fallolyckor, hälsokontroll, tar tum- EKG som skickas till sjukhuset för upptäckt av hjärtflimmer som kan orsaka hjärtattacker. Blodtryck som ökar hos äldre, en gräns är 140/ 85.

Äldre tappar muskelmassa och därför behöver de mer proteiner som finns i kött och baljväxter. D-vitaminer finns i fet fisk och i solljus, 15-30 minuter på sommaren men på vintern hela dagen men ändå inte tillräckligt, tillskott av D-vitamin behövs. Dricka 1,5-2 l/ dag som ingår i all mat och dryck. Nattfastan får inte vara mer än 11 trimmar. Att röra på sig är också viktigt 1/2 timme om dagen för att stärka skelettet. Sömn är också viktigt men helst inga skärmar i sovrummet. De som äter blodförtunnande ”Varan” bör ha ett halsband på sig som upplysning om något skulle hända dem. Jan tackar Marie med blommor för den mycket viktiga informationen.

Fika paus med 2 mackor och en delikat hembakad kaka och kaffe. Jörgen Borgström talade sen om bedrägerier.

De som ringer sitter ofta på ett callcenter där de riktar in sig på en ort i veckan. Via facebook kontaktas ofta kvinnor av män som har ett arbete och snygg uniform, mycket smicker i början, sen har de hamnat i knipa eller fängelse och behöver lösas ut. De pengar som skickas, oftast till utlandet är förlorade! Män är mer giriga och blir lockade att investera i olika valutor som ger snabba pengar, men när de vill ta ut pengarna finns det inget kvar av insatsen. Om du får ett sms från ditt barnbarn som säger att hen bytt telefonnummer, och ber dig skicka pengar till nya telefonen. Ring gamla numret till hen och kolla innan du gör någonting.

Varje vecka utsätts kunder i Bjärnum och Vittsjö för bedrägeri-försök, ”är något konstigt på ditt konto”, -skäms inte att kontakta din bank, de kontaktar inte dig.
Bankens kontor i Vittsjö ska stängas, de har svårt att hitta lämplig personal. Även Jörgen blir tackad med blommor för ett mycket tankeväckande föredrag.

Lotteridragning tar vid och många vinster hittar nya ägare, Agneta tackar alla lottköpare och för de skänkta vinsterna. Jan avslutar och sist sjöngs nationalsången.

 

Top