Vinprovning på Qvarnfors
BJÄRNUM. 35 seniorer från SPF Trivsam i Bjärnum samlades för att få prova tre olika viner från trakten. Gruppen var de första som fått möjlighet att deltaga på vinprovning på Qvarnfors.
En vacker oktoberkväll samlas deltagarna för vinprovning på Qvarnfors.
Det gamla svinstallet på Qvarnfors gods har numera blivit renoverat till ett vinstall. Jäskar i rostfritt inköpta från Kivik, innehåller numera de olika druvorna som skall bli till fantastiskt gott vin.
De rostfria jäskaren från Kivik finns numera i svinstallet på Qvarnfors.
Vinproducenterna Per Fredholm, Mike Roe, Lars Swegen samt Lejeby vingård i Laholm har startat ett vintillverkarkollektiv i lokalerna på Qvarnfors. Här skall de mogna druvorna krossas, pressas, jäsas, lagras och buteljeras.
Per Fredholm och Mike Roe berättar allt om vinodling och vintillverkning.
Här kommer det att produceras två till tre tusen flaskor vin till att börja med. Kapaciteten är betydligt större och framöver kommer de att köpa in druvor från lokala odlare. Ett mousserat vin från Qvarnfors är ett av målen med verksamheten.
Det gamla svinstallet var fyllt till brädden denna kväll.
De församlade som fyllde hela lokalen blev bjudna på tre olika sorters vin. Två vita och ett rött. Länge har det ansetts att det inte går att göra rött vin i Sverige på grund av klimatet. Nya druvsorter och ett något gynnsammare klimat har ändrat på den uppfattningen. Enligt Per Fredholm lär det ändå dröja ganska många år innan Sverige blir en stor tillverkare av rött vin. Det vita kan redan nu konkurrera med vin från hela världen. Detta visades tydligt när Pers vin Elsa fick en stor guldmedalj på en vinmässa i Spanien.
Det blir mycket disk efter en vinprovning.
De två vita vinerna var från samma druva, Solaris, men hade helt olika smak, doft och karaktär. Det är då lätt att konstatera att vintillverkning är ett hantverk som kräver stor skicklighet av utövarna för att få fram det vin som önskas. De församlade fick frågan av Per hur många som druckit svenskt vin. Endast ett få tal räckte då upp handen. Detta har nu ändrats radikalt. De församlade kunde också konstatera att det var väldigt goda viner som serverade och som hade växt i trakterna. En viss stolthet fanns också i gruppen att Bjärnum ännu en gång satts på kartan. Denna gång som vintillverkarort.