En sällsam inkräktare
VITTSJÖ. Nästan 100% av vittsjöborna har ju flera till ett otal gånger färdats längs Hårsjövägen från kyrkbacken ner mot Bäckabro.
Många har då, eller i samband besök i bibliotek, vårdcentral, skola eller medborgarhus, sett den halvannan meter stora ”svulst” eller vril på vårdträdsboken som står på gräsplanen invid korsningen Hårsjövägen/ Andvägen mellan vårdcentralen och medborgarhuset.
Det mesta av vrilen är bokens vedfibrer. Boken har på så sätt gått till motattack mot en infektion av en svamp för länge sedan. Svampen är SYDLIG PLATTICKA. Den parasiterar på lövträd som bok, lind, hästkastanj, alm och ek. Det är en i Sverige – än så länge – sällsynt svamp, som 2015 bara var funnen på ca 10 lokaler i hela landet. Den sydliga platticka är inte rapporterad från Hässleholms kommun tidigare. Det första fyndet i Sverige var 1965 på Tromtö i Blekinge. Numera finns betydligt fler kända lokaler för sydlig platticka. Men ändå, än så länge är svampen så pass sällsynt att den är rödlistad som sårbar. Dessutom bok och andra lövträd verkar kunna klara angrepp från sydlig platticka betydligt bättre än alm och ask som angrips av andra svampar.
Tydligen är sydlig platticka stadd på invandring i Sverige, vilket troligen gynnas av det allt varmare klimat vi skapat. Den sydliga plattickan är inte särskilt platt utan mer knubbig. Men mikroskopiska och kemiska undersökningar har visat att den är nära släkt med den mycket vanligare arten platticka. Och den är makroskopiskt tydligt plattare än den sydliga arten.
Sydlig platticka
Platticka
Tickor känns igen på att förökningskropparna – sporerna – bildas i rör och som ser ut som porer på hattarnas undersidor. Ska man bli riktigt säker på att det är just sydlig platticka måste man mikroskopera de sporer som vid mognad faller ut ur porerna. Sporerna hos sydlig platticka är tydligt större än hos platticka.
Jag kan inte låta bli att undra hur länge sedan det är som sydlig platticka invandrade till vårdträdsboken vid vårdcentralen. Antagligen har den funnits här i decennier, med tanke på hur stor vrilen hunnit bli. Läsare av dessa rader kanske minns när boken började ”tjockna”? Möjligen kan det finnas gamla foton från platsen som kan ge svar? Måhända är Vittsjö en av de första platser i Sverige som sydlig platticka tog i besittning? Jag är tacksam att få ledtrådar till svar på sådana frågor. På hemvägen från vårdcentralen kan man snedda genom Turistgårdens/ Tornet/ Veragårdens trädgårdspark. Där står en sisådär hundraårig nordmannsgran. I barrmattan under granen växte ännu en säregen svamp – som bonus. Det är en jordstjärna, nämligen KAMJORDSTJÄRNA.
Kamjordstjärna