Vintertid eller "svensk normaltid" inträder kl 03 i natt
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Söndagen den 29 oktober klockan tre på natten skall visarna flyttas en timme bakåt.
Trots att EU-parlamentet beslutat att sommartiden skall slopas och även enats om ett slutligt datum år 2021, verkar det inte vara sista gången vi ställer om klockan. Beslutet har återigen skjutits på framtiden.
På alla smarta mobiltelefoner, som iPhone eller Android, ställer klockan om sig själv klockan 3 på natten. Ställer du ett larm på kvällen kan du därmed vara säker på att vakna vid rätt tidpunkt dagen efter – om än lite mer utsövd.
På vissa smarttelefoner går det att spärra funktionen, vilket en del gör när de reser utomlands. Kolla dina inställningar så du inte råkat stänga av automatisk tidszon.
Blir du osäker på tiden när du vaknar på söndag morgon den 29 oktober kan du ringa Fröken Ur, den automatiska telefontjänst som sedan 1916 har meddelat exakt tid var tionde sekund. Numret till Fröken Ur i Sverige är 90 510.
Vintertid – eller normaltid – har vi i Sverige haft sedan 1879. Innan dess hade vi lokala tider i olika delar av landet. Upp mot en halvtimme kunde skilja mellan landets östra och västra delar. Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. Resandet gjorde det krångligt med många olika tidtabeller.
Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 sista söndagen i mars, och drar tillbaka den en timme sista söndagen i oktober. Sedan 1996 har EU gemensam sommartid.
Systemet används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika.