Månadsmöte hos SPF

VITTSJÖ. November månadsmöte hos SPF i Vittsjö gästades av två välkända musiker som spelade och sjöng för de medlemmar som besökte församlingshemmet i fredags. Katarina Tågerud, som kan titulera sig både musiker, trubadur, sångerska och evangelist, underhöll med många välkända sånger.

Hon inledde med "En enkel sång om frihet" som skrivits och komponerats av Lasse Berghagen, för att därefter fortsätta med "Den lilla vita duvan" av Lasse Holm och Alf Robertson. Med dessa sånger ville hon sätta fingret på alla de konflikter och stridigheter som pågår runt om i vår värld och en önskan om att de ska upphöra. Katarina spelade gitarr och emellanåt ackompanjerade Brian Bugge henne på piano.

De två sjöng även duett på en del sånger.

Det blev också tillfälle till lite allsång och publiken uppmanades att sjunga med i till exempel "Tiotusen röda  rosor" av Thore Skogman och "Jag väntar vid min stockeld" av Dan Andersson. Efter pausen visade Katarina upp ett annorlunda instrument, en Psalmodikon.

Detta är ett stränginstrument som man spelar på med hjälp av en stråke och som uppfanns av en dansk man, Dillner, i början av 1800-talet. Psalmodikon skulle kunna användas i kyrkorna för att förbättra psalmsången och var betydligt billigare att införskaffa än en orgel. Det var också viktigt att det nya instrumentet skulle vara både lätt att bygga och enkelt att spela på. Eftersom många hade svårt att läsa traditionella noter ersattes dessa med ett system med siffernoter som härstammar från Frankrike. Katarina, som är med i Psalmodikonförbundet i Hallaryd, spelade ett par olika stycken på instrumentet så vi fick höra hur det lät.

Inga psalmodikon tillverkades i fabrik, utan byggdes av dem som skulle spela på dem eller någon bysnickare. I slutet av 1800-talet fanns det mer än 100 000 sådana instrument varav Dillner själv byggde flera tusen. Det sägs ha varit det vanligaste instrumentet i Sverige på den tiden.

 

Top