Hunden är människans bäste vän

VITTSJÖ. Jag är uppväxt med Boxer och sedan 1975 har jag varit husse till en egen Boxer. Först blev det ”Musketören” Atos under mina fem års tjänstgöring vid P5 i Boden i Norrbotten, sedan blev det åter en hanhund, Jarro, -som blev lite av maskot under min kompanichefstid på regementet P2 i Hässleholm. 
Sen blev det Jana, en underbar o mycket lydig liten tik som då husse steg i befattning samtidigt blev bataljonchefshund men även senare fick ”jobba” vid nya militärstaben i Göteborg.  Just nu heter min Boxerflicka Vicky o har åkt många tusen mil lastbil med husse som pensionerad officer. Vickan jobbar även med framgång i föreningen ”Trygg i Vittsjö”.

Rasen Boxer är en alert, mycket aktiv och enormt energisk hund med fina mentala egenskaper som gör den till en mycket duglig bruks och tjänstehund. 
En brukshund ställer mycket stora krav på aktivitet och du bör extra noga tänka igenom om din tid och inte minst egen energi finns i tillräcklig mängd för att ta hand om en boxer. Är du är det minsta tveksam, skall du absolut överväga att välja en mindre krävande ras.
I fel familj, -en ”icke-aktiv” sådan, lider tyvärr en Boxer i sin tysthet och kan bli aggressiv, den visar även tydligt sin nedstämdhet och sitt lidande, inte minst för den som lätt kan läsa rasen.

Under senare delen av 90-talet var jag inställd på ännu en hanhund. Den utlovade hanhunden dog tyvärr och det återstod en tik som var tänkt bli avelstik. ”Jana” blev i vår miljö en mycket lydig o tillgiven tik. Jag upptäckte fördelen med just en tik, -är mer lättlärd o mer följsam.
-Mina hundar har genom åren, -”ta i trä”, -kanske genom dagliga ganska långa promenader, -väldigt mycket friluftsliv, -daglig träning o lek, -mycket stimulans, -blivit för sin ras, väldigt gamla.

Vicky, -min senaste Boxer, har jag haft förmånen att ägna mycket tid åt. I gengäld har hon gett massor tillbaka. Vi har vid Hässleholms brukshundsklubb genomfört flera kurser. Först när vi startade den så kallade ”tävlingslydnadskursen” trillade polletten ner hos min tidigare aningen busiga lilla tös. Vid examen vid denna ganska krävande kurs för både hund o husse blev hon delad etta med en schäfer i samtliga moment. 
Detta resultat imponerade på flera instruktörer som tidigare hade en något avvaktande inställning till rasen Boxer vad gäller dressyr. Naturligtvis charmade Vickan genom sitt tuffa utseende snabbt några instruktörer och påverkade troligen deras omvärdering av rasen Boxer.

Att gå kurs med sin hund är mycket trevligt för både husse/ matte o hund. Vi fortsatte med ytterligare kurser vid brukshundsklubben. Vid spårkursens examen var Vicky enormt fokuserad o överträffade det mesta i spårnoggrannhet o spårlängd. Hon imponerade på samtliga instruktörer och vann faktiskt alla momenten i kursen utan större konkurrens.
Jag använde bara spårselen då det var ”skarpt” läge. Kanske styrkte detta hennes känsla för att då denna kom på då var det något extra o att man då skall skärpa sig…

Det mest glädjande för mig var att hon alltid mycket tydligt visade att det var superroligt!
Idag vid drygt 11 års ålder är hon rutinerad vad gäller spår, går noggrant på markspår men genar ibland då hon är lös för vindvittring. Detta har jag visst överseende med nu när hon är veteran.

Vi har idag, övergått till vad jag kallar ”vidmakthållande - träning”, hon gillar fortfarande att jobba och är duktig vid bland annat uppletande. Talar ibland om för mig att ”nu skall vi träna” -husse.  Efter drygt 45 år med samma ras tror jag mig förstå rasen Boxer ganska bra. Vickan o jag pratar ibland nästan samma märkliga hundspråk. Ibland försöker jag lite tafatt prova hennes språk och någon gång har hon direkt reagerat. Så underbara situationer, då vi båda vet att den andre förstått budskapet. Det handlar vid dessa tillfällen mycket om både kroppsspråk och ljud.

Vickan har några gånger ”skarpt” visat sin förmåga och bland annat en natt ställt fyra för mig helt okända personer helt ”blickstilla”, -40 kg Boxer som visar humör, -leker man absolut inte med! -Då blev jag imponerad över hennes arbete, hon tyckte det var kul och trodde säkert att vi bara tränade.

Jag har flera gånger låtit henne genomsöka okända lokaler. Här är hon väldigt noggrann, det gäller att öppna dörrar, -om hon inte gör det själv. -Hon öppnar ganska enkelt även inåt -gående dörrar.

Vicky o jag besöker ibland den så kallade ”öppna träningen” vid Hässleholms brukshundsklubb. Varje onsdagskväll då vi närmar oss klubben ser jag hur roligt hon tycker detta skall bli. Att åka båt eller kanot med husse är också toppen.

Bäst verkar kanoten vara. Detta går lite långsammare och då kan hon nog uppleva mer dofter och lättare studera omgivningen.  Vicky är alltid med mig på fotovandringar och vet att ibland säger husse ”stilla”, då står eller ligger Vicky som förstelnad. Vi har haft rådjur, hare o räv eller fåglar mycket, mycket nära oss, -och Vicky har varit helt blickstilla. Hon ligger kvar till jag viskar ”hopp o lek”. Hon är även en signal för mig om det finns ”fotovilt” i området. Detta har jag flera exempel på.”

Blåbär är gott, enklast är att ta från husses spann då han inte ser det

Att vintertid dra pulka är inga problem för en Boxer, det gäller bara för husse att bromsa pulkan i nerförsbackar, främst om pulkan har last. Vicky har koll på vad som finns i pulkan, säkert är det korven som lockar.

Prova att gå in i lastbilen, -du kommer in, men jag släpper absolut inte ut dig!

Att åka lastbil är också kul, med selen påtagen och fastgjord går det att sova i lastbilens fina breda säng. Men ingen okänd skulle ens prova att gå in i ”hennes” fina Scania. Husse behövde absolut inte låsa den lastbilen.

Bästa kompisen på campingen

Att bo i husvagn gillar en Boxer. På en campingen brukar det finnas massor av lekkompisar. Även om det förekommer utländska turister med hund verkar hundarna prata samma språk. 
Vicky är så väldresserad att hon alltid kan gå helt lös, (inte vid trafikerade vägar, husse är för rädd om henne). Ibland kommer ”1kg- vovvar” fram till henne för att hälsa, hon är då väldigt försiktig o låter dem försiktigt nosa på henne.

Att åka styrpulpetbåt med flytväst är superkul, extra kul är att sitta i fören o spana. Faran med snabba båtar är att hunden lätt kan få öroninflammation. När Vickan åker båt tar vi antingen det väldigt sakta eller så är det ”mössa på” för henne som gäller. 

Även på Oresjön med långsammare båt  är det fint

Vicky gillar även att åka med i ”Trygg i Vittsjöbilen” och det får hon väldigt gärna göra. Det känns naturligtvis tryggt att ha en ”stabil”, 40 kg väldresserad Boxer, med sig under nattens mörka timmar.

Om inget händer under ”Trygg- natten” brukar Vicky få ge kaninerna vid golfbanan lite extra motion. Detta gillar hon skarpt, som belöning brukar det bli en god smörgås innan vi åker vidare.

Fler bilder:

Min barndom

Tonåring

Husse sa "Stubbe", passar denna?

Belöning efter jobbig dag, just tankat o klara för dagen.

-visst skall människans bästa vän ha det bra under sitt liv.. Husse kan sova i biabädden, eller.....

 

Top