Var inte ”lättlurad” - svara aldrig på okända telefonsamtal eller sms/ mail

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Kanske såg du ”Uppdrag Granskning på Tv i onsdags. Temat var just bedrägerier. I programmet beskrivs tydligt hur skickliga och försigkomna bedragarna är. Det är enormt lätt att bli lurad.
Flera drabbade finns tyvärr både i Vittsjö, Bjärnum och i bygden runt omkring.

Tyvärr pågår en intensiv period av bedrägerier just nu, både via telefon och via sms/ mail som kan upplevas komma från ett svensk telefonnummer. Kan mycket väl vara ett kapat telefonnummer.

I bakhuvudet skall du alltid ha, Banken eller någon Myndighet ringer ALDRIG, -de kontaktar alltid dig på annat sätt.

Om någon på telefon/ Sms/ Mail utger sig vara från till exempel din bank, -så är du helt klart utsatt för ett bedrägeriförsök - avsluta då samtalet omedelbart!

I onsdagens ”Uppdrag granskning” beskrivs hur en bedragare först skickar sms angående ett inköp som personen inte genomfört. Därefter blir personen uppringd av bedragaren som uppger sig ringa från bank och välvilligt nu vilja stoppa det inköp som kunden inte genomfört. Förtroende skapas via telefon och efter ett tag har den drabbade lurats logga in på sitt konto och fört över sina besparingar till ett uppgivet ”säkerhetskonto”. Därmed är den stackars drabbade blåst på pengarna. Pengarna gick till en av bedragarnas ”målvakter”, sedan passerar pengarna flera konton och därmed svåra att i efterhand spåra.

Genom att dagligen tyvärr många på detta sätt blir lurande att ”rädda” sina pengar kommer denna bedrägeriverksamhet tyvärr fortsätta.

-Men genom att inte klicka på bifogade länkar i sms/ mail eller att aldrig i telefon prata ”bankärende” med uppringare/ bedragare finns chans att begränsa detta ofog.

 

Top