Sånger till friheten - en härlig nostalgitripp

HÄSSLEHOLM. Denna tributkonsert i Hässleholms kulturhus blev en vacker hyllning till en av Sveriges ledande proggmusiker under 70-och 80-talet, BjörnAfzelius.

De tre veteranerna Olle Nyberg, Mikael "Nord" Andersson och Göran "Guran" Blomberg framförde en musikalisk hyllning till Björn Afzelius i Röda Salongen på fredagskvällen.

Publiken underhölls i ett par timmar av de tre veteranerna Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren med en rad hits från Björns glanstid med bandet Globetrotter och som soloartist.

Olle Nyberg på keyboard har spelat med Björn Afzelius i bandet Globetrotters

Konserten inleddes med låten ”Ikaros” där sångtexten är en berättelse om Björns tuffa uppväxt då han fick uppleva diverse övergrepp. Därefter följde en rad gamla fina låtar som ”Till min kära”, ”Jouanita”, ”Evelina” och ”Isabelle”. När det var dags för ”Tusen bitar” bjöds publiken in till allsång.

Mikael "Nord" Andersson spelade både mandolin och gitarr.

Det gick lite trögt i början, men efter bara en liten stund hade en entusiastisk Mikael ”Nord” Andersson fått igång hässleholmarna så att sången ljöd högt och fint med orden ”Allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar”. Stämningen var på topp!

En entusiastisk Mikael "Nord" Andersson fick med sig hela publiken i allsång.

Björn Afzelius hade en mycket tydlig politisk inriktning åt vänster i sina sångtexter, även då han så småningom lyckades ta sig in på svensktoppen. Detta med en låt som fick titeln ”Farväl till släkt och vänner”.

Göran "Guran" Blomberg hyllar Björn Afzelius musikaliskt inför en fullsatt salong.

Den hade ett sound av country & western, men ”Guran” valde att kalla det för country & vänster. De olika låtarna varvades med små historier och skrönor från turnèlivet och andra sammanhang, vilket lockade fram skratt hos publiken.

En sådan historia handlade om hur Björn delade tågkupé med en dansk dam som hade en pudel med sig på resan. Hon rökte cigarr, drack rödvin och åt medhavda köttbullar. Varje köttbulle bet hon av på mitten, åt upp ena halvan själv och gav den andra till pudeln. En skämtsam kommentar från musikerna (med glimten i ögat) var att när de numera tittade ut över publikhavet var det som att se ut över ett bomullsfält. Detta syftade på att de flesta i publiken var mer eller mindre vithåriga, vilket även inbegrep dem själva kunde de konstatera.

Tyvärr lämnade Björn Afzelius jordelivet alldeles för tidigt då han avled i lungcancer 1999 endast 52 år gammal. Björns gamla vän och musikkollega Mikael Wiehe, som skapat mängder av odödliga sånger tillsammans då de båda spelade i Hoola Bandoola Band, sjöng på Björns begravning sin egen sång ”Den jag kunde va”. Denna framfördes nu finstämt av Mikael ”Nord” Andersson. Konserten avslutades passande med ”En sång till friheten”.

 

 

Top