Torsdagsmys på Träffpunkt Linden

VITTSJÖ. Äntligen blev det vecka åtta och äntligen så kom hon som vi väntat på, nämligen Kristina Blomberg. För ett bra långt tag sen berättade hon med ord och visade med olika föremål om traditioner inför och under december månad. Äldre traditioner både i bondepraktikan som gällde då men också i dagens vardagsbestyr inför vår tids jul. En spännande resa som fortsatte på Lindens träffpunkt denna torsdagseftermiddag, idag skulle det handla om trettonafton och trettonhelg förr och nu.

Kristina berättade och vi satt tysta och lyssnade.

Pensionärerna lyssnar på Kristina och de inflikar att visst var det så tidigt och till mitten av 1900-talet. Mycket som inte fick göras under trettonhelgen. Många traditioner hänger med fastän vi kanske inte tänker på det men de finns med i vår ryggsäck och nya kommer till med nästa generation. Sammanfattningsvis så var denna stund en trevlig eftermiddag och vi fick lära oss lite nytt idag.

Men nu så bjuds det på hembakt bakelse, kaka och kaffe och dagens huvudperson får en varm applåd och en bukett tulpan för en intressant stund som vi fick vara med på. Trevligt när pensionärerna i byn kommer när nåt är på G.

 

Top