Frukostmöte i N Åkarps pastorat

BJÄRNUM. Så var det åter dags för ett frukostmöte där dagens gäst är fd kantor Curt Nilsson, hemmahörande i Stavshult, där han bor med sin fru Anna-Karin och som snart varit gift i 50 år. Huset där dom bor har Curts egen far byggt och det stod klart 1936. År 1947 var det så skolgång i Verums skola tillsammans med sin tvillingbror Kaj, deras första lärare var R Olsson och lärare Nordström. Men först så hälsar dagens värd Ullrika Jäderland oss välkomna till denna lördagsträff och berättar för oss att Curt skall prata om sitt livs äventyr som innehåller bland annat musik, körsång och glädje. Men först så bjöds vi fram till bordet där frukosten är framdukat.

Församlingsvärdinnan Sofia hade gjort ett digert frukostbord som var dukat med allt man kunde tänka sig. Både nyttigt och gott, det var bara att välja. Ett helt magiskt utbud och visst är hon duktig, den smakade helt fantastiskt, tack. Men nu så….

Curt Nilsson kantor.

Nu tittar han i sitt häfte där han har nedskrivet några stolpar så att han har något att gå efter. Han berättar om sin uppväxt med sina föräldrar och sin tvillingbror Kaj och en liten parentes om när handlaren kom springande till Curt far för att berätta att de blev en påg. På den tiden var det bara handlaren i byn som hade telefon. Så det blev för handlaren att springa en gång till med bud för de kom en påg till men då tyckte far hans om det kom flera, kunde handlaren behålla den, de räckte med två. Man kan alltid skämta om allt.

Han berättade vidare att han hade förmånen att få en snäll fröken i småskolan, åren gick och på den tiden så var det bara barn från fint folk som kunde läsa realen och högre skolor. Första arbetet var hos en träfabrik i Bjärnum och som han sa, jag tyckte aldrig om det jobbet men stannade kvar där i tjugo år, otroligt. Med grova skämt fick man tåla, berättade om sitt första dubbla snusintag (vidrigt) och sin första puss, bättre.

Han gick och lärde sig spela piano som var musik för hans öron tyckte han, gällde att öva och öva. Pluggade musik 1976 i Linköpings domkyrka som har då som nu en enorm orgel med många pedaler och trampor men också öva med en sångpedagog. examen på det.
Kom åter till Skåne och till Vittsjö pastorat och där startade han upp körer av alla de slag, i Bjärnums manskör började han för dryga 6o år sen. Många roliga minnen poppade upp under tiden som han pratade, allt från Abbas giftermål i Verums kyrka, till hans fru Anna-Karin, de har snart varit gifta i 50 år.

Han berättade att han varit med på alla utflykter som gjordes med körerna. Hans trogna följeslagare genom hela livet var och är fortfarande glädje, tacksamhet och att vara behövd. Det är så han avslutar sin timme med att berätta om solrosorna som han har haft med sig hela sitt verksamma liv.

En lång och varm applåd får han av åhörarna och de är han värd. Ullrika präst tackar Curt för underhållande timme och överlämnade en bukett blommor och en chokladask, tack. Hon avslutar denna stund med att läsa en lite annorlunda andakt riktad till Curt om "Här är ditt liv" om hans glädje och hans musik. Sjunger psalm 15. Det viktigaste i livet är: glöm inte bort dina vänner.

Ett frukostmöte denna lördag där drygt femtio personer kom för att lyssna på Curre men också få vara tillsammans en stund och få njuta av goer frukost. Trevligt var det med nya intressanta bordsgrannar. Tack

 

Top