Vittsjölag tävlar i ”PRO-Vetarna”

VITTSJÖ. Torsdagen den 7 mars var det dags för alla anmälda lag runt om i Sverige att ta sig an den första rundan i denna tävling. I denna första omgång var det fyra lag, från Kristianstad, Bromölla, Tyringe och Vittsjö och det hela gick av stapeln i Vita salongen på Kulturhuset i Hässleholm.

Alla i full koncentration

Tolv olika ämnen med tre delfrågor i varje moment skulle avgöra vilka två lag som sedan gick vidare till nästa omgång. Totalt kan 36 poäng delas ut.

Vittsjögänget är idel öra

Varje lag består av tre tävlande samt en så kallad springare. Vittsjölaget består av Inga Nilsson, Solveig Andersson och Kurt Svensson. Springaren för dagen var Britta Svensson (undertecknad)

Som springare får man inte sitta med sitt eget lag utan man byter plats till något annat, jag för min del fick byta plats med Kristianstad och Bromölla och Tyringe gjorde liknande byte.

Tyringegänget

Tyringes hejarklack

Laget från Tyringe hade med sig sin egen hejarklack och då och då fick vi höra deras hejarramsa.

Springarens uppgift är att gå fram till domaren och ta emot frågeformuläret för ett ämne i taget. Formuläret läggs upp och ner på bordet och det får vändas först när domaren läst upp de tre frågorna i det aktuella ämnet.

Sekreteraren för dagen

Sedan har de tävlande två minuter på sig att svara och när tiden är ute ska springaren lämna in svaret till domaren som i sin tur ger dessa till sekreteraren som rättar medan nästa frågeomgång tar sin början.

Kategorierna var väldigt varierande det var bland annat: Hus och hem, Människokroppen, Sport, Film och TV-serier, Planeter, Ölsorter , Kultur, Stort och smått, Klirr i kassan.

Domaren och sekreteraren kollar in svaren

Efterhand som svaren rättats och domaren ger de rätta svaren , skrivs resultatet in datorn och vi kunde alla följa det hela på ”filmduken” på väggen.

När hälften av frågorna var ställda hade Vittsjö en knapp ledning med 11 poäng, tätt följd av Kristianstad med 10 poäng, Tyringe 9 poäng och Bromölla med 8 poäng.

Kristianstadlaget till vä och Bromöllalaget till hö

Fram till den nionde omgången redovisades svaren och poängställningen och under tiden som svaren för de tre sista omgångarna gicks igenom bjöds vi alla på en god fika. Hur gick det då för lagen i gruppen ? Det hela slutade med att både Vittsjö och Kristianstad hade 21 poäng vardera och därmed vidare till nästa omgång. Tyringe 18 poäng och Bromölla slutade på 14 poäng.
För att skilja dessa båda lagen åt blev det utslagsfrågor, för det måste bli ett lag som blir etta.

Vittsjös PRO vetarna

Det krävdes två utslagsfrågor innan lagen kunde skiljas åt. Den första omgången handlade om Ukraina och den andra om Nato. Slutresultatet blev Kristianstad 25 poäng och Vittsjö 23 poäng. Heja Vittsjö!!

Nästa frågeomgång blir den 3 april.

 

Top