Röda viner från Italien

VITTSJÖ. Inför årets vinprovning med SPF Vittsjö samlades en entusiastisk skara i Lindens lokal.

En intresserad skara samlades i Lindens lokal i Vittsjö för att lyssna och smaka.

Som vanligt höll Kerstin Thånell i evenemanget och delade med sig av sina kunskaper om de fyra olika vinerna vi fick prova.

Kerstin Thånell höll som vanligt i vinprovningen som SPF Vittsjö hade i fredags.

Denna gång var det tema Italien och vinerna kom från flera olika delar av landet, allt ifrån de norra provinserna Piemonte och Toscana, till Apulien och Sicilien i söder.

En illustrativ karta över Italien fanns på borden för gästerna.

Kerstin berättade att förr var vinodling enbart en manlig sysselsättning, men numera blir det allt vanligare med kvinnor som ägnar sig åt detta yrke. Vidare fick vi veta att Chianti-vinerna innehåller bara en sorts druva, nämligen Sangiovese. Det är den blå druva som är den mest odlade i Italien och druvans namn betyder ”Jupiters blod”. Kerstin förklarade också att om man har en druva med hög sockerhalt, men ändå vill få fram ett torrt vin, så måste vinet jäsa längre. Detta medför då att alkoholhalten i vinet blir högre än om druvan hade varit syrligare.

Kerstin hade mycket att berätta om de olika vinerna och visade på kartan var de kom ifrån.

Vinets pris kan bero på om druvorna plockats för hand eller maskinellt. Tre av vinerna på denna vinprovning var gjorda på handplockade druvor och därför cirka 100 kronor dyrare än det vin där druvorna plockats med maskin. Likaså kan smaken påverkas om man använder samma sorts färdig jäst år från år, vilket de större vingårdarna gärna gör, än om man använder sig av vildjäst. Det gör oftast de mindre vingårdarna och då kan smaken variera mellan de olika årgångarna. De stora vingårdarnas vin blir däremot ganska likartat hela tiden.

Till de goda italienska vinerna serverades läckra delikatesser från samma land.

Slutligen är bästa temperaturen för ett rött vin 16-18 grader. Att det ska vara ”rumstempererat” stämmer inte längre, menar Kerstin Thånell. Idag har vi nämligen betydligt varmare inomhus än vad folk hade då det bestämdes att vinet skulle vara rumstempererat. Vinet var därför rätt tempererat denna eftermiddag och för att ytterligare förhöja smakupplevelsen serverades diverse läckra italienska delikatesser till den rubinfärgade drycken!

 

Top