”Skandalen Ida Bäckman”

VITTSJÖ. Mingel i Foajen innan föreställningen.

Strax innan klockan 19.00 slogs portarna upp. Publiken i den fullsatta teaterlokalen hälsades välkomna av Teaterföreningens ordförande Birgitte Leger som också berättade att den 21 mars dagens datum infaller årligen Internationella Dockteaterns Dag.

Dagens föreställning Skandalen Ida Bäckmann handlar om en stark kvinna som knappt omnämnts i våra historieböcker

Fyra gånger tidigare har Anna-Lena Hemström besökt Vittsjö Bjärnum Teaterförening med olika föreställningar. I dag med maken Bengt ”Mulle” Holmqvist som arrangerat text och musik till föreställningen.

Ida Bäckmann gestaltas av Anna-Lena med verklig inlevelse, som en orädd krigsreporter, färgstark, modig, icke konflikträdd och humoristisk person.

1890-1907 arbetade Ida som lärare vid olika skolor men 1907 sadlade hon om till journalist. Ida var både hatad och älskad. Men en sak var säker, Ida skapade kaos var hon än drog fram. Om hon dansade arabisk dans på fest och låtsades svimma eller om hon visade sitt presskort och till slut kom in i Vatikanen.

Den stora skandalen kom när Ida publicerade boken om Gustav Fröding som hon hade en nära relation med under flera år. Senare blev hon också utfrusen efter boken hon skrev om Selma Lagerlöf.

Här i föreställningen ger Ida sin syn på hur hon upplevt sin situation.

 

Top