Kaffeprovning

KRISTIANSTAD. Som dom flesta vet så finns det provningar av olika slag efter tycke och smak. Att få ge en upplevelse i present är för många väldigt populärt.

Så den 20 april var vi några stycken som samlades på Specialty Coffee i Kristianstad för att få mer kunskap i ämnet kaffe

Vi togs emot av Fredrik som driver en Baristaskola. Han började sin bana för ca 14 år sedan och sedan sex år tillbaka som professionell . Han berättar om koppning av kaffe, kvalitetstest, poängsättning, provsmakning med sked och att kaffe med god kvalité smakar lika bra varm som kall. Kallt kaffe , kan det verkligen vara gott? undrar vi. Jodå det kan det, det är bara till att vänja sig för kroppen känner av smakerna mer i kallt kaffe än i varmt, Det är därför man kan tycka att kallt kaffe kan smaka annorlunda.

Det är många moment som ska gås igenom och under tiden detta görs får vi inte prata med varandra om tycke och smak, det ska vi hålla för oss själva tills det är dags för själva slutklämmen.

Fredrik sätter fram fem olika skålar med olika sorters kaffebönor och steg för steg tar vi oss sakta men säkert igenom de olika momenten.

Vi får lukta på både omalda och malda bönor. Malningen gör att smaker och aromer kommer fram hela 800 stycken. Smaka får vi göra fyra minuter efter det att 94 gradigt vatten hällts på de malda bönorna.

En sak som dock måste göras innan vi får börja smaka är att skorpan ska brytas det vill säga att den hinna som lagts sig på ytan ska försiktigt tas bort med hjälp av två skedar och när det är gjort ska man röra om i tre varv med en sked, varken mer eller mindre. Fredrik berättar att när man ska smaka tar man bara lite på en sked sedan ska detta liksom duschas in i munnen så att man känner både smak och lukt på samma gång. Görs i olika omgångar från skål ett till fem och sen åt andra hållet från fem till ett.

Under väntetiden kan man passa på att titta sig runt lite och se vilket utbud som finns

När vi så är klara med så ska vi ge vår utvärdering och vi har alla olika tycke och smak.
Under tiden berättar Fredrik mer ingående var bönorna kommer ifrån samt vilket arbete det ligger bakom att få fram kvalitén och då förstår man varför kilopriset är som det är på just dessa bönor.

Verkar det intressant? Kontakta då Fredrik på Baristaskolan.se

Tack och hej från oss som var där.

Kaffeprovargänget fr vä Martin, Jenny, Andreas, Thomas och Britta.

 

Top