Valborg i Verum slår rekord

VERUM. Firandet av Valborg i Verum lockade stor publik. Åsa Håkansson framförde nykomponerad visa till bygden.

Enligt traditionen startade även i år firandet med att ett långt fackeltåg som startade vid Bygdegården och ringlade sig ner mot ängen nedanför kyrkan. Här kastades facklorna på den stora rishögen som snabbt flammade vackert mot den alt mer mörknande himlen.

Ingvar Larsson välkomnade den mellan 300- 400 stora publiken. Den tillfälligt sammansatta kören under ledning av Mats Lunnergård framförde ett antal vackra vårvisor.

Åsa Håkansson, nyinflyttad till bygden, hade som hon själv uttryckte det fått äran att hålla talet till våren. Åsa som ursprungligen kommer från Oskarshamn tröttnade för fyra år sedan på stadslivet och ville ut på landet. -Det kom att bli ett lite annorlunda men helt fantastiskt tal både till bygden och våren.

Åsa pekade på att man just i Verum är mycket mån om att slå vakt om traditioner. Hon menade att detta är enormt viktigt inte minst under våra barns uppväxt. Att ha sina rötter väl förankrade i sin hembygd är grunden för trygghet i det fortsatta livet. Att få känna doften från skog, gödsel och gröda, att ibland få smutsa ner sig i naturen är en ynnest att ta tillvara. Vi som bor i Verum har detta gratis varje dag, utan att ibland tänka på det.

Åsa visade även prov på en talang som gladde åhörarna. Hon hade diktat en visa om just VERUM. Med egen klaviatur framförde hon den nya visan till bygden, -”Våren i Verum”. Så vacker och kraftfull sångröst Åsa har och så träffande för bygden, denna hennes fina visa var. Publiken och kören stämde snabbt in i refrängerna mellan verserna.

Åsa fortsatte att göra reklam för lantlivet och i synnerhet då ett boende i Verum. Ibland verkar det som kommunen tyvärr inte har en aning om var denna lilla ort ligger. I augusti närmare bestämt den 3:e finns möjlighet att uppleva dans på ”lövad” loge, att prova lyckan vid ett tombola-hjul eller att skjuta prick med luftgevär. Att därtill ungås i sommarnatten är också en tradition att bevara för framtid. Detta är ett av flera exempel på tradition av hög klass som finns kvar i fina Verum, avslutade Åsa Håkansson.
Ingvar Larsson tackade Åsa för det fina talet och för den fina vackra visan bygden nu tillägnats.

Kören fortsatte med att framföra flera visor och även den typiska och passande ”Flamma stolt mot..”.

Under Ingvars ledning föll publiken in i ett fyrfaldigt leve för våren och för konungen som har födelsedag.

Som avslut sjöngs Sveriges Nationalsång. Som avslut på en dryg timmes trevlig samvaro startade ett mycket imponerande fyrverkeri.

Fler bilder:

 

 

Top