Säkerhet och Trygghet i vår by

VITTSJÖ. Svenska kyrkan, närmare bestämt Vittsjö- Verum pastorat har tagit initiativ till att skapa ett ”Tryggare Vittsjö”.

Kyrkoherde Stefan Dahlström välkomnade de femtontal personer som hade möjlighet att komma till Församlingshemmet i Vittsjö på måndagskvällen. Kvällen fortsatte under Stefans ledning med att samtliga fick framföra sin åsikt i ämnet.

Rubriken ”Säkerhet och Trygghet i vår by” är naturligtvis bred. Tyvärr har flera bedrägerier och flera inbrott skett i Vittsjö den senare tiden. Kvällen kom dock inte att beröra detta utan gled över på vad man borde göra för våra ungdomar på deras fritid.

Gruppen var rörande överens om att huvuddelen av ungdomarna som kvällstid finns i anslutning till Medborgarhuset är fina och skötsamma ungdomar. Enligt en Trygg i Vittsjö- chaufför är det ett mindre gäng, bestående av tre eller fyra ungdomar som är de som tyvärr ”förstör bilden”, de röker ibland hasch vid Bäckabro förskolas innergård och gör även åverkan. Samma mörkklädda/ huvförsedda individer förekommer även mycket sent på nätterna bland annat uppe i Västanskogen.

Flera av de som fanns på plats är engagerade i ortens ”Trygg i Vittsjö”, dessa verifierade att huvuddelen av ungdomarna är inget problem och bilden har absolut inte förvärrats de senaste åren. Samtidigt noterar man att avsaknaden av vuxna i byn kvällstid är stor, eller med undantag av ”hund- rastare” -ofta helt noll! Tidigare fanns så kallade ”Nattvandrare” som utgjorde ett viktigt vuxenstöd för ungdomarna kvällstid.

Gruppen menade att ungdomarna saknar en Fritidsgård.

En förening som fanns på plats menade att de under Pandemin tappade många yngre medlemmar och att det nu är svårare att rekrytera nya medlemmar.

Under kvällen kom förslag att försöka engagera ortens föreningar att bidraga med någon form av aktivitet framöver. Allt från korvgrillning till boule-spel kom upp. Naturligtvis nämndes att ansträngningar att åter försöka få till stånd en Fritidsgård bör startas. Man pekade även på flera lämpliga lokaler.

Ambitionen hos gruppen är att inom en månad ha nästa träff. Då hoppas man att fler föreningar sluter upp. Naturligtvis skall då även ungdomar skall bjudas in.

 

Top