Studiedag för läsecirkelns vänner

VITTSJÖ. Nu äntligen kom vi iväg efter flera veckors läsande om herrgårdar och slott så var det dags att åka iväg. Efter dividerande om vart utflykten skulle hän, inte för långt bort, något utflyktsmål för allmänheten, öppet och det måste finnas plats att kunna fika också. Så valet blev Bosjökloster precis lagom långt bort.

Vi fick vara med på en historisk resa från 1100 talet till idag år 2024. En intressant historielektion från en guide som verkligen kunde sin historia. Julia Bonde, (vår guide) en fantastisk tjej som lät oss följa med på Bosjöklosters historia.

Salen Prata om stort utrymme i den här salen hänger porträtt med de personer som har varit involverade i denna byggnad genom alla år. Vi fick en genomgång av intriger/krig mellan de nordiska länderna.

Trädgård Nu så blir det fika inne i trädgårdscaféet. Vi passar på att kolla lite närmare på blommorna i de välansade rabatterna. Nu kom regnet, vi gick in och beställde fika. Några beställde Bosjökloster tårtan, goda kakor, andra beställde smörgås med rökt hjortkött på en salladsbädd med picklad lök och annat smått o gott. Denna utfärd som blev en studiedag den passade ypperligt till vår läsecirkeln, vi har ju läst en bok som heter "Herrgårdar och slott".

Innan vår guidning tur var över så gick vi in i den gamla kyrkan, mycket fint bevarad. Här är en bild från tegelgolv/ klickers där den franska liljan och en blomma bildar mönster. Julia berättade att kyrkan är i gång med både gudstjänster, konfirmation men också bröllop och dop. Efter nästan två timmar så är vår guidade tur slut och en mycket intressant stund är över. Vi säger tack för denna gång.

 

Top