SPF Verum på Vankiva gård

VANKIVA. Maj månads möte blev en utflykt till Vankiva gård, där mötte oss Hans Johansson som drivit gården i 50 år. Han berättar att 1969 kom han dit från Fjälkinge där hade han tillsammans med 2 bröder, 3 gårdar som hade grisar och kor.

Önskemål från tidigare ägare av Vankiva gård var att det skulle vara en mjölkgård. Det fanns tidigare ett bränneri på gården fram till 1973, så det odlades mycket potatis till detta och även matpotatis. 1974 byggdes ett nytt kostall, 1991 började det bli slitet, planeringen för de nya stallarna pågick i 10–15 år, och att det inte skulle byggas på åkermark var prio.

2019 stod de färdiga och flytten av 280 kor gick på 3 dagar (med Hans egna ord mycket grindar, folk och svordomar) men allt fungerade direkt. 8000 m2 under tak med plats för 600 kor.

De åker runt i en karusell när de mjölkas. Varje dag blir det ca:25000 L mjölk, = 9 miljoner L /år.
På åkrarna skördas det mest vall och majs, och alla åkrar har nergrävda rörledningar för bevattning.
Sonen Christoffer är nu ägare, 2023 blev han årets företagare i Hässleholm, men Hans tog åt sig äran han också med all rätt.

2 nya stallar är under uppbyggnad. De har 11 anställda, och omsättningen 2023 låg på 50 miljoner.

Stig Hermansson tackar med en bok och blommor för att vi fick komma och för all information vi fått på ett mycket fint och trevligt sätt.

Färden gick sen vidare till BoEvas café i Finja, där blev vi serverade goda mackor och kaffe.

En rundvandring i den mycket välskötta trädgården blev det också, och alla vackra blommor fick man ju bara inte missa.

 

Vi åkte sen hemåt mycket nöjda efter en jättetrevlig eftermiddag.

 

Top